Blog

Ένα νέο μουσικό σχήμα, Τα Ριζά, μας “ξανασυστήνει” εννέα παραδοσιακά τραγούδια

Ένα νέο μουσικό σχήμα, Τα Ριζά, μας “ξανασυστήνει” εννέα παραδοσιακά τραγούδια

Επιμέλεια: Παναγιώτα Κοντοδήμα


Ένα νέο μουσικό σχήμα, με το όνομα Τα Ριζά (Rizà), που αποτελείται από τρεις μουσικούς, ετοιμάζεται να μας επανασυστήσει, μέσα από τον ομώνυμο πρώτο τους δίσκο που θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, εννέα παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, με την δική τους ματιά και μουσική προσέγγιση.

Πρόκειται για τη σύμπραξη των Θεμιστοκλή Καρποδίνη, Κωστή Ζουλιάτη και Πέτρου Λαμπρίδη, τριών ανθρώπων που καθένας ξεχωριστά έχει διανύσει μια σοβαρή και αξιόλογη καλλιτεχνική πορεία και, όπως φαίνεται, ήρθε η στιγμή αυτές οι πορείες να τμηθούν και να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο εμπνευσμένο και βγαλμένο από το παλιό που άντεξε στον χρόνο.


Τα Ριζά (Rizà) είναι η δημιουργική συνάντηση τριών μουσικών, με την οποία επιχειρούν μια διαφορετική ανάγνωση της παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής, με λιτή ενορχήστρωση και ακουστικό χαρακτήρα. Χωρίς απαραίτητα την πρόθεση για διασκευή ή τον πειραματισμό ως αυτοσκοπό, ακολουθούν περισσότερο την πεποίθηση ότι η έννοια της εξέλιξης ενυπάρχει στην ίδια την παράδοση.

Η φωνή του Θεμιστοκλή Καρποδίνη, γνωστού κυρίως από τους πρωταγωνιστικούς του ρόλους ως ηθοποιός και περφόρμερ στις παραστάσεις του Δήμου Αβδελιώδη και των Bijoux de Kant, αλλά και από την πρόσφατη δισκογραφική δουλειά του με ρεμπέτικα «Κοντραμπατζήδες»∙ το πιάνο του Κωστή Ζουλιάτη aka Costinho, με προϋπηρεσία σε σχήματα όπως οι Night On Earth και οι Ρεμπετέητορς, με συνεργασίες (Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Μαρία Κώτη κ.ά.) αλλά και σόλο παρουσία στον αυτοσχεδιασμό και την σύνθεση για το θέατρο∙ και το κοντραμπάσο του Πέτρου Λαμπρίδη, με συνεχή δισκογραφική και επι σκηνής πράξη σε πολλά και διαφορετικής φύσεως σχήματα (Ματ σε 2 Υφέσεις, Night On Earth, Johnie Thin Trio, Σοφία Σαρρή, Αθηναϊκή Μαντολινάτα κ.ά.) συναντιούνται και διαμορφώνουν τον ιδιαίτερο ήχο Ριζά.

Το τραγούδι Ανάθεμα τον αίτιο με το οποίο συστήνονται, είναι ένα γνωστό παραδοσιακό από την Αγιάσο της Λέσβου. Πέρα από τους τρεις μουσικούς, στο κομμάτι παίζει τύμπανα ο Κώστας Χρυσόγελος aka Digital Alkemist (Thee Holy Strangers, Night On Earth, Nightstalker κ.α.), ο οποίος έχει αναλάβει επίσης τη μίξη ολόκληρου του δίσκου. Στη μελωδία έχουν ενσωματωθεί αποσπάσματα από μαρτυρίες μεταναστών στο Ellis Island. Από τις εικόνες των τελευταίων, καθώς και από εκείνες των προσφύγων της Μικράς Ασίας, είναι εμπνευσμένο το βίντεο που συνοδεύει το κομμάτι, το οποίο δημιούργησε ο Κωστής Ζουλιάτης.

Η ομότιτλη δισκογραφική δουλειά (Τα Ριζά), που πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2019 σε βινύλιο και CD, περιλαμβάνει εννιά παραδοσιακά τραγούδια – προερχόμενα κυρίως από νησιά της Ελλάδας. Την παραγωγή έχει αναλάβει το ίδιο το σχήμα, σε επιμέλεια της Βασιλικής Μπόγδανου. Η κυκλοφορία θα γίνει από το label – με το όνομα από – το οποίο δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό, αλλά και για αντίστοιχες δημιουργικές προτάσεις στο μέλλον.

Ένα σύντομο δείγμα της κυκλοφορίας, που περιλαμβάνει αποσπάσματα από δύο τραγούδια: https://www.youtube.com/watch?v=753HK70dWVM


Συντελεστές:

Θεμιστοκλής Καρποδίνης, φωνή

Κωστής Ζουλιάτης (aka costinho), πιάνο, ηχητική σκηνοθεσία

Πέτρος Λαμπρίδης, κοντραμπάσο

Κώστας Χρυσόγελος (aka Digital Alkemist), μίξη, τύμπανα, κρουστά

Γιάννης Χριστοδουλάτος (Sweetspot Productions), mastering

Συμεών Νικολαΐδης (Shakti Sound Studio), ηχογράφηση

Βασιλική Μπόγδανου, επιμέλεια παραγωγής, επικοινωνία

www.ta-riza.com | https://soundcloud.com/ta-riza  | www.facebook.com/tariza.band