Blog

Ένα ταξίδι Ιστορίας, χιούμορ και συγκίνησης: “Κουμ Κουάτ”, “Όρνιθες” & “Φιλιώ Χαϊδεμένου”

Ένα ταξίδι Ιστορίας, χιούμορ και συγκίνησης: “Κουμ Κουάτ”, “Όρνιθες” & “Φιλιώ Χαϊδεμένου”

Επιμέλεια: Παναγιώτα Κοντοδήμα


Πέρασε και το φετινό Πάσχα, με τον μουδιασμένο και αμήχανο τρόπο που πέρασε. Χρόνια πολλά με υγεία, αγάπη, ηρεμία, χαρά και πολύ-πολύ σύντομα να είμαστε ασφαλείς και να ανακτήσουμε την ελευθερία να μετακινούμαστε, να ξαναβρούμε τους ρυθμούς μας και να συναντιόμαστε και πάλι από κοντά με τους αγαπημένους μας. Για την μετα-πασχαλινή εβδομάδα έχουμε να προτείνουμε τρεις πολύ διαφορετικές μεταξύ τους παραστάσεις, δύο εκ των οποίων είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε διά ζώσης όταν παίζονταν. Αν έχετε διάθεση για θεατρικές παραστάσεις, έστω και βιντεοσκοπημένες, τότε μπορείτε να ρίξετε μια ματιά παρακάτω και να επιλέξετε αυτή που σας αρέσει περισσότερο.

1. Τον Ιανουάριο του 2019, ο Γιάννης Καλαβριανός σκηνοθέτησε στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου το έργο που συνέγραψαν με την Μαρία Κοσκινά με τίτλοΚουμ κουάτ. Μια απολαυστική κωμωδία που διαδραματίζεται το Πάσχα του 1972, εν μέσω δικτατορίας, όπου ένα παντρεμένο ζευγάρι αποφασίζει να αποφύγει το οικογενειακό Πάσχα στην Κέρκυρα και να βρει μια δικαιολογία για να μείνει μόνο του στην Αθήνα. Ως γνωστόν, όμως, το να κάνουμε σχέδια περιμένοντας ότι όλα θα πάνε όπως θέλουμε είναι κάπως ουτοπικό. Εν προκειμένω, οι απρόσκλητοι επισκέπτες ανατρέπουν τα ρομαντικά σχέδια του ζευγαριού και δημιουργούν μία αλυσίδα παρεξηγήσεων, αλλά και… αποκαλύψεων!

Επί σκηνής και στους έξι ρόλους η Μαρία Κοσκινά και ο Γιώργος Γλάστρας.

 

2. Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση έχει κάνει διαθέσιμη στο κανάλι του ιδρύματος στο YouTube, μέχρι την Κυριακή 26 Απριλίου στις 9μμ, την παράσταση “Όρνιθες” βασισμένη στην ομώνυμη κωμωδία του Αριστοφάνη, σε διασκευή Γιάννη Αστερή και Νίκου Καραθάνου και σκηνοθεσία του δεύτερου, όπως παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2016 στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Παίζουν οι: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Αλίκη Αλεξανδράκη, Μαρία ιακοπαναγιώτου, Βασιλική Δρίβα, Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Έκτορας Λιάτσος, Χρήστος Λούλης, Γρηγορία Μεθενίτη, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Νατάσα Μποφίλιου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Φοίβος Ριμένας, Μιχάλης Σαράντης, Γιάννης Σεβδικαλής, Άρης Σερβετάλης, Άγγελος Τριανταφύλλου και Γαλήνη Χατζηπασχάλη.

 

3. Η Φιλιώ Χαϊδεμένου υπήρξε μία σημαντική προσωπικότητα της Μικράς Ασίας, η οποία μέχρι τα 108 της, οπότε και απεβίωσε, έζησε τον διωγμό από τη Μικρά Ασία, την μετεγκατάσταση στην Ελλάδα, διαρκείς ανατροπές ζωής, δυσκολίες, απώλειες, τραύματα και αγώνες. Ήταν ένα ζωντανό μνημείο που κουβαλούσε όλη τη νεότερη ελληνική Ιστορία.  Στα τέλη του 2016, παρουσιάστηκε στο θέατρο Βεάκη η παράσταση “Φιλιώ Χαϊδεμένου”, σε σκηνοθεσία Βασίλη Ευταξόπουλου, που βασίστηκε στο βιβλίο της ίδιας με τίτλο “Γιαγιά Φιλιώ, η Μικρασιάτισσα”, το οποίο διασκεύασε η Άνδρη Θεοδότου. Στον ομώνυμο ρόλο η σπουδαία ηθοποιός Δέσποινα Μπεμπεδέλη που ήρθε από την Κύπρο όπου ζει ειδικά για αυτή την παράσταση.

Η βιντεοσκόπηση είναι από την πρώτη περίοδο της παράστασης (πήρε παράταση και έκανε περιοδεία με κάποιες αλλαγές στη διανομή -πέραν της κα Μπεμπεδέλη φυσικά), οπότε η διανομή έχει ως εξής: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ζαχαρίας Καρούνης, Χαρά Κεφαλά, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Εμμανουέλα Χαραλάμπους-Ένγκελ και Αλκιβιάδης Μαγγόνας.