Blog

“Hotel Éternité”: Το νέο έργο του Γ. Καλαβριανού στο Εθνικό Θέατρο

“Hotel Éternité”: Το νέο έργο του Γ. Καλαβριανού στο Εθνικό Θέατρο

Επιμέλεια: Παναγιώτα Κοντοδήμα


Στα μέσα Ιανουαρίου και αφού -ως είθισται τέτοια εποχή- ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος της θεατρική σεζόν, ο Γιάννης Καλαβριανός επανέρχεται με το νέο του έργο με τίτλο “Hotel Éternité”, το οποίο αυτή τη φορά θα παρουσιαστεί στο Εθνικό Θέατρο και συγκεκριμένα, στη Σκηνή “Νίκος Κούρκουλος”.

Όσοι και όσες έχουμε παρακολουθήσει τις παραστάσεις του Γιάννη Καλαβριανού, ξέρουμε την προσοχή στη λεπτομέρεια, το ταλέντο να δημιουργεί με τις λέξεις συναισθήματα, αλλά και τη φροντίδα με την οποία προσεγγίζει συγγραφικά και σκηνοθετικά τα έργα, που πολλές φορές ανήκουν σε αρκετά διαφορετικά είδη. Καθώς επίσης, τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνει να εντάσσει σ’ αυτά τα έργα το ιδιαίτερο χιούμορ του.

Σταθεροί, αλλά και νέοι συνεργάτες συνθέτουν την ανθρωπογραφία του σύμπαντος της επερχόμενης παράστασης στην οποία ο χρόνος μετρά διαφορετικά για καθέναν και καθεμία.


Το νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού ανεβαίνει στις 18 Ιανουαρίου στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» ύστερα από ανάθεση του Εθνικού Θεάτρου.
Βασικοί ήρωές του είναι οκτώ εργαζόμενοι σε ένα ξενοδοχείο, όπου τίποτε δεν επιτρέπεται να παλιώσει. Η γενική διευθύντρια προσπαθεί να παγώνει τον χρόνο πιστεύοντας πως αυτό θα βοηθήσει τους πελάτες που καταλύουν εκεί να διαχειριστούν τη ζωή τους που περνά. Ή που δεν περνά.

Ο Γιάννης Καλαβριανός σημειώνει:

Το Hotel Éternité, δεν είναι ένα συνηθισμένο ξενοδοχείο. Ίσως δεν θα έπρεπε καν να κατατάσσεται στα ξενοδοχεία. Είναι ένας τόπος, όπου καταλύουν άνθρωποι που κάτι τους συνέβη. Και που απέκτησαν μια…ξεχωριστή θα έλεγα, αντίληψη του χρόνου. Άνθρωποι, λοιπόν, ευαίσθητοι. Οι πελάτες, είναι χωρισμένοι σε ζώνες, ανάλογα με το ζήτημα που αντιμετωπίζουν. Σε κάποιους ο χρόνος έχει σταματήσει έπειτα από μία απώλεια και πρέπει να τον επανεκκινήσουν. Σε άλλους, αντίθετα, όπως στην πτέρυγα με τις Μις Υφήλιος, πασχίζουν να τον σταματήσουν, γιατί εκείνες δεν αντέχουν τη σωματική φθορά. Αν κάποιος θλίβεται με τον ερχομό του φθινοπώρου, απλώς του παρατείνουν το καλοκαίρι, ενώ στο τμήμα με τους πελάτες μικρού προσδόκιμου ζωής, μέλημα των υπαλλήλων είναι να πολλαπλασιάσουν με κάθε τρόπο, το βίωμα του χρόνου που περνά.

Όλους αυτούς τους ενοίκους, δεν τους βλέπουμε ποτέ. Βλέπουμε μόνον τη διευθύντρια, το προσωπικό, έναν γιατρό και έναν παράξενο άνδρα που μεταμφιέζεται και συνεχώς κοροϊδεύει την ανθρώπινη αγωνία. Τις δικές τους ζωές  παρατηρούμε, να πασχίζουν σε 24ωρη βάση να διατηρήσουν μια ουτοπία, χωρίς να τους επιτρέπεται να δείξουν αντίστοιχη αδυναμία ή φόβο για τον χρόνο που τρέχει. Έχουν αφιερωθεί σε μία αποστολή μεγαλύτερη από εκείνους, προσπαθώντας να φτιάξουν κάτι μονιμότερο από το άπιαστο παρόν. Να διατηρήσουν ένα μέρος όπου ο χρόνος θα γυρίζει κι «αλλιώς», ένα μέρος όπου ο θάνατος δεν θα υπάρχει.

Όμως, κανείς δεν καταφέρνει να κρατήσει τον παράδεισό του για πάντα – ίσως ο παράδεισος μόνο έτσι να φτιάχνεται, από υπερβολικά συμπυκνωμένο χρόνο. Δεν πειράζει. Άλλωστε, η τελειότητα είναι γι’ αυτούς που δεν έχουν φαντασία.”


Συνελεστές
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Επιμέλεια κίνησης: Χρήστος Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Νάκου
Συνεργάτης στη δραματουργία: Βάνια Παπανικολάου
Βοηθός σκηνογράφου: Σταύρος Μπαλής
Βοηθός ενδυματολόγου: Μαρίνα Μουρτζή

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Δέσποινα Γιαννοπούλου, Γιώργος Γλάστρας, Μαρία Κατσιαδάκη, Χρήστος Κραγιόπουλος, Νίκος Λεκάκης, Χριστίνα Μαξούρη, Αλεξία Μπεζίκη, Αργύρης Ξάφης
Φωτογράφος παράστασης: Κωστής Σωχωρίτης


Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Κυριακή 18:00 & Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη, Πέμπτη ενιαία τιμή 15€, Παρασκευή ενιαία τιμή 13€, Σάββατο, Κυριακή ενιαία τιμή 18€
Ειδικές τιμές: Φοιτητικό-Νεανικό 10€ (κάθε Πέμπτη)
Ανω 65 ετών 10€ (κάθε Τετάρτη)
Κάρτα ανεργίας 5€ (κάθε Τετάρτη και Πέμπτη)
ΑΜΕΑ 5€ και συνοδός 5€ (καθημερινά & Σαββατοκύριακο)
Πολύτεκνοι 10€ (καθημερινά & Σαββατοκύριακο)

Εθνικό Θέατρο-Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, τηλ. 210-52 88 170-171, 210-72 34 567 (μέσω πιστωτικής κάρτας), στο www.ticketservices.gr και στο tickets.public.gr.