Blog

Η Βάσω Καμαράτου φέτος θα κάνει “Καλοκαιρινά μπάνια” στην Πειραιώς 260

Η Βάσω Καμαράτου φέτος θα κάνει “Καλοκαιρινά μπάνια” στην Πειραιώς 260

Επιμέλεια: Παναγιώτα Κοντοδήμα


 

Με τη Βάσω Καμαράτου γνωριστήκαμε την πρώτη μας χρονιά ως Culturίστριες, συναντιόμασταν κάθε εβδομάδα που πηγαίναμε στο στούντιο του σταθμού. Από τότε έχουν περάσει περισσότερα από πέντε χρόνια και μόλις την περσινή σεζόν καταφέραμε να τα πούμε ραδιοφωνικά όσον αφορά τις θεατρικές της δουλειές.

Αφορμή για εκείνη την πρώτη ραδιοφωνική μας συνάντηση ήταν η παράσταση “Lasciatemi morire”, σε κείμενο, σκηνοθεσία και ερμηνεία της ίδιας και του Κώστα Κουτσολέλου, με την οποία συμμετείχαν αρχικά στο Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου το 2017, ενώ την αμέσως επόμενη θεατρική σεζόν, παρουσιάστηκε εκ νέου στην Πειραματική, εντασσόμενη στον προγραμματισμό της.

Φέτος, οι δυο τους θα παρουσιάσουν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου τη νέα τους παράσταση, που φέρει και πάλι την υπογραφή τους στο κείμενο, τη σκηνοθεσία και την ερμηνεία, με τίτλο “Καλοκαιρινά μπάνια”.  Συγκεκριμένα, για τέσσερις παραστάσεις, από την Πέμπτη 20 έως και την Κυριακή 23 Ιουνίου, θα βρεθούν στη σκηνή του Χώρου Ε της Πειραιώς 260, όχι ως ρόλοι, όχι υποδυόμενοι κάποιους άλλους χαρακτήρες, αλλά ως αυτό που είναι, δύο άνθρωποι που μπορούμε ν’ αναγνωρίσουμε γύρω μας, δύο ηθοποιοί στην καλοκαιρινή Αθήνα, που μιλούν για όλα αυτά που είναι τόσο προσωπικά, αλλά και τόσο ευρείας αναφοράς, ταυτόχρονα.

Μιλούν για έννοιες που μας είναι οικείες, για προβληματισμούς που κάτι μας θυμίζουν, ή που δεν πάψαμε ποτέ να έχουμε κατά νου και, ως συνήθως, αυτές οι συζητήσεις μένουν πάντα σε μια άνω τελεία.

Μία εβδομάδα πριν την πρεμιέρα της παράστασης, η Βάσω Καμαράτου απαντά σε μερικές από τις ερωτήσεις μας και επιβεβαιώνοντας ότι τα “Καλοκαιρινά μπάνια” δεν ανήκουν στην κατηγορία μυθοπλασία, επιδεικνύοντας θαυμαστή συνέπεια μεταξύ λόγων και θεατρικής πράξης, μας αφήνει σε μια άνω τελεία με όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον ανοιχτά.

 

Φέτος, συμμετέχετε μαζί με τον Κώστα Κουτσολέλο στο Φεστιβάλ Αθηνών, με μια εξ ολοκλήρου δική σας παράσταση (σε κείμενο, σκηνοθεσία και ερμηνεία), τα «Καλοκαιρινά μπάνια». Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτό που πρόκειται να παρουσιάσετε 20 με 23 Ιουνίου. Τι θα δούμε;

Θα δείτε εμένα και εκείνον, να έχουμε μείνει εκεί, στην Πειραιώς 260, στον χώρο Ε, μέσα στο καλοκαίρι και να μιλάμε, να μιλάμε για όλα.

Τα «Καλοκαιρινά μπάνια» αποτελούν κάποιου είδους συνέχεια, ή συνδέονται με κάποιον τρόπο νοηματικά/θεματικά με την προηγούμενη κοινή σας δουλειά, το “Lasciatemi morire”, που παρουσιάσατε πέρυσι στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Όχι, δεν συνδέονται θεματικά οι δύο παραστάσεις. Η σύνδεσή τους είναι το γεγονός πως και στις δύο δεν υπάρχει μυθοπλασία.

Είμαστε εγώ και εκείνος σε νέες περιπέτειες.

Υπάρχει, γενικά, ένας κοινός άξονας στις παραστάσεις σας -εκτός, φυσικά, από το γεγονός ότι αποτελούν δικά σας δημιουργήματα; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του θεάτρου με το οποίο σ’ ενδιαφέρει να ασχολείσαι καλλιτεχνικά;

Ο άξονας είναι πως μας αρέσει να μιλάμε για αυτά που μας πονάνε, μας θυμώνουν, μας “καυλώνουν”. Μου αρέσει το θέατρο, μου αρέσει να περνάω καλά με αυτό και να νιώθω ασφάλεια όταν κάνω πρόβες. Και να νιώθω πως δεν είμαι ένα τίποτα όταν βγαίνω στη σκηνή.

Ποια είναι τα βασικά και ίσως, σημαντικότερα ζητήματα που σας απασχολούν σ’ αυτό το έργο και θέλετε να αναδείξετε μέσα από την παράσταση; Είναι περισσότερο προσωπικά, με την έννοια της υποκειμενικότητας, ή πιστεύεις ότι, ούτως ή άλλως, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, αφορούν και απασχολούν τους περισσότερους ανθρώπους της εποχής μας;

Μιλάμε για τον έρωτα, τα καλοκαίρια, τη μοναξιά, το θέατρο, τις σχέσεις. Είναι βαθιά προσωπικά ζητήματα που, όμως, μας αφορούν όλους.

Οι δύο ήρωές σας, δύο ηθοποιοί, μιλάνε για όσα τους προβληματίζουν (θέματα καθημερινά, πρακτικά και υπαρξιακά). Αυτές οι κουβέντες καταλήγουν ποτέ σε επαρκείς απαντήσεις και συμπεράσματα, ή είναι καταδικασμένες να «γεννούν» περισσότερα -αναπάντητα- ερωτήματα;

Είναι τέτοιες κουβέντες που δεν καταλήγουν ποτέ πουθενά. Αλλά, ευτυχώς που υπάρχουν, Χριστέ μου, για να μην είμαστε και να μην νιώθουμε συνέχεια μόνοι.

 

Από την παράσταση “Lasciatemi Morire” στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (2017-2018). Φωτογράφος: © Karol Jarek

Το γεγονός ότι εκτός από την ερμηνεία επί σκηνής, το κείμενο και η σκηνοθεσία φέρει την υπογραφή σας, είναι αποτέλεσμα μιας προσωπικής καλλιτεχνικής ανάγκης, συγκυριών και συνθηκών, ή μιας πολύ συνειδητής απόφασης για τον τρόπο που θέλεις να δουλεύεις στο θέατρο;

Με τον Κώστα είμαστε κοντά -ως φίλοι και ως συνεργάτες- πάρα πολλά χρόνια, αλλιώς δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό που κάνουμε. Μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά στην πραγματικότητα, δεν είναι καθόλου.

Στο θέατρο θέλω να δουλεύω και με όλους τους άλλους τρόπους πέραν αυτού που ακολουθούμε σ’ αυτή την παράσταση, δεν είναι πως έχω απορρίψει κάτι. Δεν ξέρω, βέβαια, μήπως δεν με έχουν ανακαλύψει ακόμη, οπότε μακάρι να με δουν τώρα στο Φεστιβάλ!

Τι είναι αυτό που, δουλεύοντας με τον Κώστα Κουτσολέλο, βρήκες ότι λειτουργεί σωστά και εν τέλει, αυτός ο συνδυασμός δυνάμεων αποδίδει και σε δημιουργικό επίπεδο; Αυτού του είδους οι «πυρηνικές» συνεργασίες -δηλαδή, δύο άνθρωποι που φέρουν εξίσου τη συνολική ευθύνη μιας παράστασης σε όλα τα στάδια παραγωγής της- έχουν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες; Τι είδους;

Όπως σας είπα και πριν, δεν είναι καθόλου απλό. Έχουμε περάσει τα πάντα -και από τα πάντα- μαζί με τον Κώστα, τον ξέρω και με ξέρει τόσο καλά, σκεφτόμαστε και θέλουμε τα ίδια πράγματα, νιώθουμε τα ίδια και νιώθουμε πια και απόλυτη ασφάλεια.

Οι δυσκολίες είναι η ίδια η παράσταση, όταν αρχίζει να σε ξεπερνάει και το άγχος -που υπάρχει πάντα- όταν είναι να έρθει πια η ώρα, ώστε από πρόβα να γίνει παράσταση.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και μάλιστα, με ένα πρωτότυπο έργο, το οποίο υπογράφετε δραματουργικά από κοινού με τον Κώστα Κουτσολέλο, ήταν για εσένα μια πρόκληση; Δεδομένου ότι μπορεί είτε να αισθανθείς ότι το πλαίσιο σε περιορίζει, είτε ακριβώς το αντίθετο, ότι σου δίνει έναν χώρο ελευθερίας και ασφάλειας να δημιουργήσεις, είτε ότι πρέπει να ανταποκριθείς σε προσδοκίες και δεδομένα.

Λειτουργώ όπως ακριβώς θα λειτουργούσα σε κάθε παράστασή μου, σε οποιοδήποτε μέρος και αν παρουσιαζόταν και για οποιονδήποτε λόγο και αν την έκανα. Και, βέβαια, χαίρομαι που είμαι στο Φεστιβάλ Αθηνών, για πρώτη φορά φέτος με δική μου παράσταση, και όχι μόνο με την ιδιότητα της ηθοποιού.

Μετά το Φεστιβάλ Αθηνών, υπάρχουν σχέδια για να συνεχίσουν το ταξίδι τους τα «Καλοκαιρινά μπάνια»;

Ποιος ξέρει τι θα γίνει μετά; Έχει ο θεός. Μακάρι να είμαστε ζωντανοί.

 


* Τα “Καλοκαιρινά μπάνια” των Βάσω Καμαράτου και Κώστα Κουτσολέλου, θα παρουσιαστούν την Πέμπτη 20/6 στις 9μμ, την Παρασκευή 21, το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Ιουνίου, στις 8μμ, στην Πειραιώς 260 (Χώρος Ε), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση, μπορείτε να βρείτε στο site του φεστιβάλ: http://greekfestival.gr/festival_events/kalokairina-mpania/

Η παράσταση περιέχει σκληρή γλώσσα.


Κεντρική φωτογραφία: © Κώστας Κουτσολέλος
Φωτογραφία από την παράσταση “Lasciatemi morire”: © Karol Jarek