Blog

Είδαμε και προτείνουμε θεατρικές παραστάσεις #1

Είδαμε και προτείνουμε θεατρικές παραστάσεις #1

Επιμέλεια: Παναγιώτα Κοντοδήμα


Πετάξατε χαρταετό; Φάγατε τα ωραία σαρακοστιανά σας; Συγχρωτιστήκατε με υπευθυνότητα -δηλαδή, οι άρρωστοι αποφύγατε να έρθετε σε επαφή- με άλλους ανθρώπους; Αφήσατε για λίγο στην άκρη όλα τα δυσάρεστα που συμβαίνουν και (απολύτως δικαιολογημένα και ανθρώπινα) μας βαραίνουν;

Τότε, να σας θυμίσουμε ότι τα θέατρα απόψε λειτουργούν κανονικά. Και το δεύτερο μέρος της θεατρικής σεζόν έχει να προσφέρει στο θεατρόφιλο κοινό μερικές πολύ ενδιαφέρουσες παραστάσεις.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με τρεις παραστάσεις που είδαμε, μας άρεσαν και σας τις προτείνουμε με θέρμη.

* ΤοΧρονικό του Χρόνου, βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Stephen Hawking, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη, με τους ηθοποιούς Μελέτη Ηλία και Δημήτρη Πασσά, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9μμ, με αφετηρία το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν και συγκεκριμένα, τη σκηνή της Φρυνίχου, μας ταξιδεύει στο μαγικό, αλλά και απολύτως πραγματικό σύμπαν που μας περιβάλλει και του οποίου είμαστε μέρος.
Ακόμη κι αν οι θετικές επιστήμες δεν είναι το δυνατό σας σημείο, δεν πρόκειται να πάρετε τα μάτια σας και τη σκέψη σας από τη σκηνή για όσο διαρκεί η παράσταση. Ο Δημήτρης Πασσάς μεταφέρει με έναν πολύ ωραίο, ζωηρό, φυσικό και απλό τρόπο το επιστημονικό κομμάτι [παρόλα αυτά, είμαστε κάποιοι άνθρωποι που θα παραμείνουμε αδαείς επ’ αυτού και αμύητοι (όχι εμείς, κάτι γνωστές μας -γκούχου, γκούχου)], ενώ ο Μελέτης Ηλίας έχει αναλάβει την πιο ποιητική και συναισθηματική προσέγγιση, δημιουργώντας ένα πολύ ενδιαφέρον δίπολο.
Μέχρι τη στιγμή που ένας καλεσμένος -διαφορετικός σε κάθε παράσταση- ανεβαίνει στη σκηνή και μοιράζεται μια δική του ιστορία που σχετίζεται με έναν τρόπο με το θέμα της παράστασης.

* Η παράσταση Βικτώρ ή Τα παιδιά στην εξουσία, του Ροζέ Βιτράκ, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη, παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9μμ, στο Θέατρο Σφενδόνη. Μια απολαυστική κωμωδία με πολύ σκοτεινά, αλλά και πολύ ανατρεπτικά στοιχεία, που αξίζει τον χρόνο και την προσοχή σας.
Ο Πάνος Παπαδόπουλος είναι ο εννιάχρονος -και γενεθλιάζων στο σκηνικό σύμπαν της παράστασης- Βικτώρ, ο οποίος φροντίζει να ανάψει το “φιτίλι” για να γίνει η μικρή οικογενειακή γιορτή (καθώς, επίσης, η ίδια η οικογένειά του και όχι μόνο, φυσικά) παρανάλωμα του πυρός, την πιο ακατάλληλη στιγμή. Και το απολαμβάνει -αν και με παιδικό ενθουσιασμό- σχεδόν σαδιστικά.
Μια παράσταση με πολύ ωραία ενέργεια, ρυθμό και πραγματικά πολύ καλές ερμηνείες, την οποία σίγουρα θα απολαύσετε κι εσείς.

* Επίσης, παίρνοντας ακόμη μία παράταση από το φθινόπωρο που ξεκίνησε, συνεχίζεται το Terror του Φέρντιναντ φον Σίραχ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου, στο Θέατρο Αθηνών, με τη Βάσω Καβαλιεράτου στον ρόλο της εισαγγελέως.
Παρακολουθούμε μια δίκη, θεατρική μεν, αλλά δίκη, με τους θεατές στον ρόλο των ενόρκων, μιας και στο τέλος, τους ζητείται να ψηφίσουν αν ο κατηγορούμενος είναι αθώος ή ένοχος. Η ετυμηγορία, λοιπόν, είναι στα χέρια σας, ενώ ο προβληματισμός και τα διλήμματα που γεννιούνται κατά τη διάρκεια της παράστασης είναι πολλά.

Υ.Γ. Θα ακολουθήσει και #2, αλλά για Καθαρά Δευτέρα και δη, μετά τις ταραμοσαλάτες, τα ντολμαδάκια, τις λαγάνες και τα θαλασσινά, ας μείνουμε σ’ αυτά.