Blog

Είδαμε και προτείνουμε θεατρικές παραστάσεις #2

Είδαμε και προτείνουμε θεατρικές παραστάσεις #2

Επιμέλεια: Παναγιώτα Κοντοδήμα


Το δεύτερο μέρος της θεατρικής σεζόν βρίσκεται ήδη στα μισά και έχει να προσφέρει αρκετά ενδιαφέρουσες προτάσεις. Συνεχίζοντας, λοιπόν, τις προτάσεις και το μοίρασμα των εντυπώσεών μας, ακολουθούν δύο παραστάσεις που ξεκίνησαν τις περασμένες εβδομάδες και μία που ξεκίνησε τον Νοέμβριο και πήρε παράταση.

* Ο Επιθεωρητής, η διάσημη κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ, σε σκηνοθεσία του Κώστα Φιλίππογλου, παρουσιάζεται στο Θέατρο Άλφα κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9μμ και Κυριακή στις 7μμ. Πρόκειται για μια διασκευή και σκηνοθετική προσέγγιση του έργου με τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει και αγαπήσει να συμβαίνει στις παραστάσεις του κ. Φιλίππογλου. Το έντονα σωματικό στοιχείο, φυσικά, υπάρχει από το σύνολο των ηθοποιών έχοντας άριστο ρυθμό και συγχρονισμό, αλλά συνοδεύεται και από μία πολύ πιο σκοτεινή ανάγνωση του έργου του Γκόγκολ, αναδεικνύοντας περισσότερο εμφατικά το στοιχείο της διαφθοράς του κράτους και των λειτουργών του, του ωφελιμισμού, της δίψας για κάθε είδους εξουσία και της αλληλο-εκμετάλλευσης των ανθρώπων -σε κάθε εποχή.
Ο Κωνσταντίνος Μπιμπής υποδύεται τον Επιθεωρητή που, βρίσκοντας πολύ βολική την παρανόηση που έχει συμβεί, εκμεταλλεύεται με κάθε δυνατό (και κάποιες φορές, ωμό και βίαιο) τρόπο τα θύματα-θύτες αυτής της διεφθαρμένης ρωσικής πόλης.

* Τα Φτερά μπεκάτσας του Θανάση Βαλτινού, είναι η νέα παράσταση της ομάδας 4Frontal, σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη, με τον Σταύρο Γιαννουλάδη και την Ελένη Τσιμπρικίδου στους ρόλους των μελών ενός ζευγαριού (του Γιάννη και της Ράνιας, αντίστοιχα) που τσακώνεται ανηλεώς οδεύοντας προς τον χωρισμό στην -πολύ οικεία σε όσες και όσους μεγαλώσαμε τη δεκαετία του ’90- κουζίνα τους που έχει στηθεί στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9:15μμ και Κυριακή στις 6:30μμ, οι εντάσεις ανεβαίνουν… επικίνδυνα σε μια παράσταση που καταφέρνει, μέσα από αυτήν την έκρυθμη πολύ προσωπική σχέση των δύο ηρώων, να χωρέσει ολόκληρη εκείνη την εποχή της επίπλαστης ευμάρειας, των επιτακτικών -έξωθεν- αναγκών, του άκρατου καταναλωτισμού, αλλά και της σοκαριστικής, για την κοινωνία και τους άνδρες συγκεκριμένα, συνειδητοποίησης ότι οι γυναίκες μπορεί να χρειάζονται και κυρίως, μπορούν και φιλοδοξούν να κάνουν περισσότερα από το να είναι σύζυγοι, νοικοκυρές και μητέρες.
Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, από την ίδια ομάδα και σκηνοθέτη, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά η -επίσης- εξαιρετική παράστασή τους Μύρτος, του Παύλου Μάτεσι.

* Για λίγες εβδομάδες ακόμη, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9:15μμ, συνεχίζεται η κωμωδία Μπομπονιέρα (ή πώς έλυσα τα θέματά μου) του Βασίλη Τσιγκριστάρη, σε σκηνοθεσία Μάνου Κανναβού, που παρουσιάζεται στο Vault  Theatre Plus. Μια παράσταση που εγγυάται ότι θα γελάσετε και θα περάσετε ένα πολύ ωραίο θεατρικό βράδυ, βλέποντας τρεις όχι και τόσο άγνωστους τύπους ανθρώπων να προσπαθούν να διαπραγματευτούν τα υπαρξιακά ζητήματα που τους απασχολούν, με μια μεγάλη δόση προσωπικών ανασφαλειών και ερωτικών μπερδεμάτων, αλλά και απενοχοποιημένης ειλικρίνειας.