Blog

“Μακμπέθ” του Ουίλιαμ Σαίξπηρ από την ομάδα Νοσταλγία στο Rabbithole

“Μακμπέθ” του Ουίλιαμ Σαίξπηρ από την ομάδα Νοσταλγία στο Rabbithole

Επιμέλεια: Παναγιώτα Κοντοδήμα


Η ομάδα Νοσταλγία κλείνει 20 χρόνια δημιουργικής καλλιτεχνικής ζωής και το γιορτάζει στο “σπίτι” της, στο Rabbithole, με την παράσταση “Μακμπέθ” του Oυίλιαμ Σαίξπηρ, που σκηνοθετεί το ένα εκ των ιδρυτικών μελών της ομάδας, η Τώνια Ράλλη και κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 7 Μαρτίου.

Η παράσταση θα παιχτεί μόνο για 17 παραστάσεις, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή έως τις 12 Απριλίου.


#20xρόνιαΝοσταλγία

Μπορεί ο διάβολος να λέει την αλήθεια;
(Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Μακμπέθ)

Ο στρατηγός Μακμπέθ επιστρέφει θριαμβευτής από τον πόλεμο των Σκωτσέζων με τους Νορβηγούς. Στο δρόμο του συναντάει τρία πνεύματα που τον προσφωνούν με τίτλους που δεν κατέχει και εν τέλει, του υπόσχονται το βασιλικό στέμμα. Ανακαλύπτοντας πως οι πρώτες προβλέψεις τους βγήκαν αληθινές, αποφασίζει να κυνηγήσει άμεσα τον θρόνο και να πραγματοποιήσει την υπόσχεση που του δόθηκε. Έτσι, εμπλέκεται σε έναν απελπισμένο χορό ανάμεσα στην προφητεία και τη φιλοδοξία, την ατομική και τη συλλογική ηθική, την πραγματικότητα και τη μαγεία, την αγρύπνια και το όνειρο. Ένα έργο πολιτικό και βαθιά υπαρξιακό, το Μακμπέθ αποτελεί μία απ’ τις πιο συναρπαστικές σκιαγραφήσεις της πολύπλοκης, αμφίσημης και επικίνδυνα αυθαίρετης σχέσης του ανθρώπου με τον χρόνο.

Η ομάδα Νοσταλγία συμπληρώνει 20 χρόνια ζωής και επιλέγει το σαιξπηρικό αριστούργημα και την εμπνευσμένη μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη για να φωτίσει θεμελιώδη, ανά τους αιώνες, θέματα της ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας. Με έρευνα χρόνων, η Τώνια Ράλλη επιστρέφει στο σύμπαν του Σαίξπηρ. Η σκηνοθέτις καταδύεται στο δραματουργικό βάθος του έργου για να αναδυθεί ανάμεσα στο διαχρονικό και το επίκαιρο, θέτοντας προβληματισμούς πάνω σε μια ιστορία χωρίς αίσιο τέλος. Πρόκειται για την ιστορία της δίψας του ανθρώπου για εξουσία και της πορείας του μέσα στον σκοτεινό λαβύρινθο που αυτή τον οδηγεί. Στις ατραπούς αυτού του λαβύρινθου, το πραγματικό μπλέκεται με το φανταστικό και και το “αύριο” γίνεται “χθες” μέσα σε μια στιγμή. Όπως σημειώνει ο Δημήτρης Δημητριάδης στο επίμετρο της μετάφρασής του, τα γεγονότα του έργου διαδραματίζονται σε χρόνο μηδέν: έναν χρόνο που είναι ο χρόνος των πράξεων και των σκέψεων, ένας χρόνος εσωτερικός, νοητικός, και όχι ο χρόνος του ρολογιού”.


Σκηνοθεσία: Τώνια Ράλλη
Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνογραφία: Μαγιού Τρικεριώτη
Κοστούμια: Grace Gely
Κίνηση: Κική Μπάκα
Μουσική σύνθεση: Θέμος Σκανδάμης
Μουσική παραγωγή: Κώστας Στεργίου
Φωτισμοί: Μάριος Κουτσουρέλης
Φωτογραφία – βίντεο – προβολές: Παναγιώτης Λαμπής
Μάσκες – ειδικά εφέ: Αλέξανδρος Λόγγος, Κωνσταντίνα Τσιάκα
Βοηθός σκηνογράφου: Δήμητρα Χίου
Graphic Design: Νίκος Δερβίσης
Επικοινωνία: Δάφνη Ανέστη
Θίασος ηθοποιών: Αχιλλέας Βατρικάς, Γιώργος Κισσανδράκης, Νάντια Μαργαρίτη, Έλενα Μεγγρέλη, Τατιάνα-Άννα Πίττα, Ειρήνη Σγουρίδου, Γιώργος Σίμωνας, Συμεών Τσακίρης, Γιώργος Φριντζήλας
Διάρκεια: 130’
Μια παραγωγή της ομάδας Νοσταλγία.

Από 7 Μαρτίου έως 12 Απριλίου 2019 στο RABBITHOLE (Γερμανικού 20, Μεταξουργείο)
Για 17 παραστάσεις: Κάθε Σάββατο & Κυριακή στις 21.00, κάθε Κυριακή στις 19:00

Εισιτήρια: 15€ (γενική είσοδος), 10€ (φοιτητικό / μειωμένο), 8€ (ανέργων, ατέλειες, κάρτες ΣΕΗ, ΣΕΧΩΧΟ)
Οnline προπώληση: viva.gr (τα πρώτα 20 εισιτήρια κάθε παράστασης στα 12€ & αγορά στα σημεία προπώλησης viva)
Κρατήσεις, πληροφορίες: 210 52 49 903 |  Ώρες ταμείου: 18:00 – 21:00

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.facebook.com/events/861654977610335/
https://www.nostalghia-theatre.com
https://www.rabbitholespace.com