Blog

“Μένουμε σπίτι”: Ψηφιακές περιηγήσεις σε μουσεία, βιβλιοθήκες, θέατρα & κινηματογράφους

“Μένουμε σπίτι”: Ψηφιακές περιηγήσεις σε μουσεία, βιβλιοθήκες, θέατρα & κινηματογράφους

 


Γράφει η Παναγιώτα Κοντοδήμα


Αυτές τις μέρες, μένουμε σπίτι, όχι ως ένα σύνθημα κενό περιεχομένου, αλλά τηρώντας με σεβασμό και υπευθυνότητα τους κανόνες που αφορούν τη δημόσια υγεία και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Η επίσημη έναρξη της Άνοιξης πλησιάζει, η μέρα έχει μεγαλώσει, η λιακάδα και οι θερμοκρασίες είναι σαγηνευτικές, αλλά ας περιορίσουμε το ελληνικό (όχι απλώς μεσογειακό) μας ταμπεραμέντο και ας αποδεχτούμε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιους κανόνες για το καλό όλων μας.

Δυστυχώς, πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας αρνούνται να κατανοήσουν ότι η αναστολή των μαθημάτων και της λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων, δεν είναι μια ευκαιρία για να κάνουν διακοπές από τις υποχρεώσεις τους και να κάνουν βόλτες, να δουν φίλους, να πάνε σε καφέ, εστιατόρια, πάρκα, παραλίες, να κάνουν εκδρομές, ταξίδια ή πάρτι. Σκοπός είναι η μη συνάθροιση, ο μη συνωστισμός, η μη έκθεση στον ιό και ο αυτοπεριορισμός, ώστε να μειώσουμε τη διασπορά του ιού.

Υπάρχουν σίγουρα πολλά πράγματα να κάνουμε στο σπίτι, τα οποία είτε είχαμε αμελήσει, είτε δεν είχαμε τον χρόνο να ασχοληθούμε μαζί τους. Αν, ωστόσο, αναζητάτε μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις για το πώς να περάσετε τον χρόνο σας, βλέποντας ωραία, ενδιαφέροντα -και ίσως καινούργια- πράγματα, μετά από μια μικρή περιήγηση στο διαδίκτυο και “ανασκαφή” στη μνήμη, το αποτέλεσμα είναι η ακόλουθη λίστα.

1. Ο κόσμος και η τεχνολογία εξελίσσεται και αυτό είναι πολύ καλό για εμάς, καθώς μπορούμε να “επισκεφθούμε” ψηφιακά (και μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις με ηχητική ξενάγηση) κάποια από τα πιο γνωστά και σημαντικά μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξτε το μουσείο που θέλετε, να πατήσετε πάνω σ’ αυτό και θα βρεθείτε… εκεί!

2. Εάν είστε βιβλιόφιλοι και έχετε εξαντλήσει το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης σας, τότε ίσως ήρθε η ώρα να εγγραφείτε στο Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και να έχετε πρόσβαση στην πληθώρα των ψηφιοποιημένων βιβλίων που διαθέτει… από τον καναπέ σας. https://www.nlg.gr

3. Αν, πάλι, είστε θεατρόφιλοι και θα θέλατε με κάποιον τρόπο να δείτε μια θεατρική παράσταση, μπορεί να συμβεί. Την ερχόμενη εβδομάδα, θα τεθεί σε λειτουργία το πρόγραμμα “Το Θέατρο Τέχνης -και- στο σπίτι”, όπου θα μπορείτε με μικρό αντίτιμο να παρακολουθήσετε (μέσω του site http://www.theatro-technis.gr/theatro-technis-kai-sto-spiti/) τις παραστάσεις της τρέχουσας σεζόν, που παίζονταν στις δύο σκηνές του μέχρι τη λήψη των προληπτικών μέτρων για τον κορωνοΐό από την κυβέρνηση.

 

4. Μέχρι τότε, όμως, η θεατρική ομάδα ΠΥΡ έχει διαθέσει προς streaming, “για όλους και δωρεάν” –όπως σημειώνουν- την παράστασή τους “Άφιξις”, που παρουσιάστηκε στη Μικρή Επίδαυρο τον Ιούλιο του 2017, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου:

 

5. Το πλούσιο οπτικοακουστικό αρχείο του Εθνικού Θεάτρου έχει ψηφιοποιηθεί, περιλαμβάνοντας υλικό των παραστάσεων που έχουν ανέβει στις σκηνές του από το 1932 έως το 2006. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως είναι φυσικό, έχουν διασωθεί μόνο τα προγράμματα ή οι φωτογραφίες, σε άλλες και ηχητικά αποσπάσματα, ενώ από τις πιο πρόσφατες παραστάσεις, υπάρχουν και ολόκληρες οι μαγνητοσκοπήσεις τους. Μπείτε στο site του Εθνικού, αναζητήστε εκείνη ή εκείνες που σας εμπνέουν και απολαύστε: http://www.nt-archive.gr

6. Ο Γιάννης Καλαβριανός, το καλοκαίρι του 2014, παρουσίασε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, καθώς και τον αμέσως επόμενο χειμώνα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, την παράσταση“Αβελάρδος και Ελοΐζα” -σε δικό του κείμενο και σκηνοθεσία. Μία υπέροχη παράσταση με την Χριστίνα Μαξούρη, την Ελένη Κοκκίδου και τον Γιώργο Γλάστρα επί σκηνής.

Όσοι/όσες δεν είχατε τη χαρά να την δείτε ζωντανά στην θεατρική αίθουσα, μπορείτε να παρακολουθήσετε (όποια από τις δύο εκδοχές της θέλετε) μέσα από το διαδικτυακό κανάλι της θεατρικής εταιρείας παραγωγής Sforaris:

 

 

7. Λίγα χρόνια νωρίτερα, ο Γιάννης Καλαβριανός είχε σκηνοθετήσει την παράσταση “Γιοι και κόρες”, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου του 2012, με τους Άννα Ελεφάντη, Μαρία Κοσκινά, Αλεξία Μπεζίκη, Κωνσταντίνο Ντέλλα και Γιώργο Παπαπαύλου:

 

8. Τον θεατρικό συγγραφέα Βασίλη Κατσικονούρη τον γνωρίσαμε χάρη στο έργο του με τίτλο “Το γάλα”, που σκηνοθέτησε ο Νίκος Μαστοράκης, το 2005, στην -τότε- Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, με τη Μάνια Παπαδημητρίου, τον Γιάννο Περλέγκα, τον Κωνσταντίνο Παπαχρόνη (που έφυγε τόσο πρόωρα από τη ζωή) και τη Μαρία Παπαστεφανάκη:

 

9. Αν, πάλι, αγαπάτε τα ιστορικά ντοκιμαντέρ, αυτά που δεν αφορούν ένα τόσο μακρινό παρελθόν, αλλά γεγονότα που ακόμη μας πληγώνουν και που, πολλές φορές, αναρωτιόμαστε αν μας έμαθαν κάτι, το εξαιρετικό “Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης” της Μαρίας Ηλιού, είναι μια πολύ καλή επιλογή:

 

10. Μένοντας στο ιστορικό κομμάτι, αλλά μέσω της δραματοποίησης, η ταινία του Παντελή Βούλγαρη, “Το τελευταίο σημείωμα” (2017), είναι ανατριχιαστική και συγκινητική, χωρίς να το προσπαθεί. Απλώς και μόνον, γιατί συνειδητοποιείς ότι, αυτό που παρακολουθείς, συνέβη πραγματικά:

 

11. Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2009, ο ίδιος σκηνοθέτης δημιούργησε την ταινία “Ψυχή βαθιά” αγγίζοντας το ακανθώδες θέμα του ελληνικού εμφυλίου:

 

12. Αν είστε απενοχοποιημένα λάτρεις ελληνικών ταινιών που εκτιμήθηκαν πολύ αργότερα από την εποχή τους, άγγιξαν ευρέως το λαϊκό αίσθημα και πια θεωρούνται cult, τότε το “Ας περιμένουν οι γυναίκες” του Σταύρου Τσιώλη είναι μία ασφαλής και επιτυχημένη επιλογή:

 

13. Στις ταινίες που εκτιμήθηκαν σχεδόν 20 χρόνια μετά την πρώτη προβολή τους, συμπεριλαμβάνονται τα “Φτηνά τσιγάρα” του Ρένου Χαραλαμπίδη, υμνώντας την άδεια αυγουστιάτικη Αθήνα, την συγκεχυμένη και ρέουσα έννοια του έρωτα και την ποιητικότητα μιας καθόλου ποιητικής πόλης:

 

14. Υπάρχει μία πολύ ενδιαφέρουσα βωβή ταινία (όπου χρειάζεται, βέβαια, υπάρχουν υπότιτλοι και στα αγγλικά) του 1922, το “Häxan” του Benjamin Christensen, δανο-σουηδικής παραγωγής, η οποία μέσα από έναν συνδυασμό δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ και ταινίας τρόμου, δείχνει πώς οι προλήψεις, οι δεισιδαιμονίες και οι προκαταλήψεις απέναντι στις αιτίες των σωματικών ασθενειών και στις ψυχικές νόσους, οδήγησαν -κατά τους προηγούμενους αιώνες- σε ένα ανηλεές και παράλογο “κυνήγι μαγισσών”:

 

15. Όσοι/όσες είστε ακουστικοί τύποι, μπορείτε να διαλέξετε μέσα από μια πλούσια συλλογή θεατρικών έργων που μεταδόθηκαν από το ραδιόφωνο ή ηχογραφήθηκαν στο θέατρο και τα αντίστοιχα αρχεία είναι διαθέσιμα διαδικτυακά, πατώντας εδώ: https://www.youtube.com/playlist?list=PL5D23BA75F91F1190

16. Αρχίζουμε και στην Ελλάδα σιγά-σιγά να ανακαλύπτουμε τον μαγικό κόσμο των podcast, οπότε σας προτείνουμε -πέραν, φυσικά, από τις δικές μας ηχογραφημένες εκπομπές που πολύ θα χαρούμε να ακούσετε εκ νέου- μερικά πολύ ενδιαφέροντα ελληνικά podcast, με πρώτο το Women on topic του οργανισμού γυναικείας επαγγελματικής ενδυνάμωσης Women on Top και το Fishbowl της Δάφνης Καρνέζη, αμφότερα παραγωγής του The Greek Podcast Project.

Αυτές τις μέρες, έκανε την εμφάνισή της και η εταιρεία παραγωγής podcast του Σταύρου Θεοδωράκη, Pod, οπότε έχετε πολλές επιλογές, διαφορετικού είδους και ύφους, για να ακούσετε, έχοντας τον απαραίτητο χρόνο -και όχι το άγχος που προκαλεί συνήθως η έλλειψή του.

Ελπίζω κάτι από όλα αυτά να σας φανεί ενδιαφέρον, χρήσιμο και να σας δώσει μερικές ευχάριστες διεξόδους, έστω και διαδικτυακές. Τουλάχιστον, μπορούμε να τις μοιραστούμε, εξ αποστάσεως μεν, με παρέα δε.