Blog

“Μένουμε Σπίτι” Vol.3: Τέσσερις παραστάσεις, η Πινακοθήκη, το Μουσείο & δύο δωρεάν e-βιβλιοθήκες

“Μένουμε Σπίτι” Vol.3: Τέσσερις παραστάσεις, η Πινακοθήκη, το Μουσείο & δύο δωρεάν e-βιβλιοθήκες

Γράφει η Παναγιώτα Κοντοδήμα


Ελπίζω ότι συνεχίζουμε όλοι και όλες να μένουμε σπίτι και να φροντίζουμε όσο καλύτερα γίνεται τους εαυτούς μας και κατ’ επέκταση, τους υπόλοιπους ανθρώπους διατηρώντας την απόσταση και τον αυτοπεριορισμό που χρειάζεται.

Πολλοί συνάνθρωποί μας δεν έχουν την “πολυτέλεια” να μείνουν σπίτι, αλλά πρέπει να εργάζονται υπεράνθρωπα για να φροντίσουν όλους/όλες εμάς. Πρωτίστως οι γιατροί, οι νοσηλευτές-τριες, οι τραυματιοφορείς, οι εργαζόμενοι-ες στα νοσοκομεία όλης της χώρας, στα συνεργεία των δήμων, στην καθαριότητα, αλλά και οι εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ, των ΜΜΜ, των φαρμακείων, των φούρνων, κρεοπωλείων, ιχθυοπωλείων, μανάβικων, περιπτέρων κλπ.

Για όλους αυτούς τους συμπολίτες μας, τον κόπο, την εξάντληση και τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται, συνεχίζουμε να ακολουθούμε τα μέτρα που έχουν τεθεί και έτσι, εμείς να σας προτείνουμε ωραία πράγματα για να περάσει ευχάριστα ο χρόνος (πρώτη λίστα, δεύτερη λίστα).

Πολλοί σκηνοθέτες και ηθοποιοί (οι οποίοι έχουν πληγεί πολύ σοβαρά από την αναστολή λειτουργίας των θεάτρων και την αβεβαιότητα για το πόσο θα διαρκέσει), ακολουθώντας το παράδειγμα του Αργύρη Ξάφη και της ομάδας ΠΥΡ, διαθέτουν διαδικτυακά στο θεατρόφιλο κοινό μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις τους. Μάλιστα, το ίδιο κάνουν συγκροτήματα και μεγάλοι οργανισμοί του εξωτερικού αυτή τη φορά με συναυλίες, όπως The Metropolitan Opera.

1. Το 2018, ο Κώστας Παπακωνσταντίνου σκηνοθέτησε στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη” στο Μέγαρο Μουσικής, το έργο του Γεωργίου Βιζυηνού “Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως”, με τον ίδιο και τους Ελισσαίο Βλάχο, Χαρά Δημητριάδη, Αγγελική Μαρίνου και τον μουσικό Νίκο Κολλάρο επί σκηνής.

 

2. Πέρυσι, η Μαρία Μαγκανάρη σκηνοθέτησε και παρουσίασε στο Κέντρο Ελέγχο Τηλεοράσεων τη δική της, πολύ ιδιαίτερη προσέγγιση στο έργο του Τσέχωφ, “Ο Θείος Βάνιας”, η οποία έτυχε θερμότατης υποδοχής από το κοινό. Γι’ αυτό, και στην αρχή της τρέχουσας σεζόν, παρουσιάστηκε εκ νέου στο Bios, αυτή τη φορά. Στην πρώτη εκδοχή έπαιζαν οι Ανθή Ευστρατιάδου, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Σύρμω Κεκέ, Κώστας Κουτσολέλος, Μαρία Μαγκανάρη, Υβόννη Μαλτέζου, Δημήτρης Ντάσκας και Γιωργής Τσαμπουράκης.

 

3. Η θεατρική ομάδα Nova Melancholia, το 2012, παρουσίασε στο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός την περφόρμανς “Οι κότες και οι ψύλλοι”, που σκηνοθέτησε ο Βασίλης Νούλας, εμπνεόμενος από τα ομότιτλα διηγήματα του Γιώργου Ιωάννου, με τους Ράνια Κελαϊδίτη, Κώστα Κουτσολέλο, Άννα Τζάκου, Σωτήρη Τσακομίδη, Γιώργο Τσάμη, Σταύρο Μπαφέτη και Δέσποινα Χατζηπαυλίδου επί σκηνής.

 

4. Σε αρκετά πιο ανάλαφρη και εύθυμη (ίσως και ολίγον τί… “κάφρικη”) διάθεση, την ίδια χρονιά, η ομάδα Lorem Ipsum -την οποία δεν είχαμε γνωρίσει ακόμη- παρουσίασε στο θέατρο Αλκμήνη ένα από τα πρώτα έργα της, το Κόμη Sutra: Χτυποκάρδια στα Καρπάθια” του Γιάννη Κεντρωτά, βεβαίως-βεβαίως. Η σκηνοθεσία ήταν του Ελισσαίου Βλάχου και οι ηθοποιοί επί σκηνής ο Αντώνης Αντωνίου, η Άννα Γαβαλά, ο Αλέξανδρος Κίτνης, η Ειρήνη Κουτουρούσιου και ο Φίλιππος Λούβαρης.

 

5. Οι διαφόρων εικαστικών ειδών συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης βρίσκονται ψηφιοποιημένες στην επίσημη ιστοσελίδα της, ώστε ακόμη κι αν δεν μπορούμε να απολαύσουμε από κοντά τα έργα και τις λεπτομέρειές τους, μπορούμε σίγουρα να αποκτήσουμε μια πρώτη εικόνα: https://www.nationalgallery.gr/el/sulloges.html

6. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο κρύβει, πραγματικά, θησαυρούς. Ο καλύτερος τρόπος να τους ανακαλύψουμε είναι να το επισκεφθούμε καθοδηγούμενοι από τον/την κατάλληλο-η ξεναγό. Πρόκειται για μία τελείως διαφορετική εμπειρία, σας διαβεβαιώ. Επειδή, ωστόσο, αυτό είναι λιγάκι δύσκολο αυτή την περίοδο, μπορούμε να αρκεστούμε στις φωτογραφίες των εκθεμάτων και τις σχετικές πληροφορίες που τα συνοδεύουν στην ιστοσελίδα του μουσείου: https://www.namuseum.gr/collections/

7. Αν, ωστόσο, αγαπάτε τα βιβλία και προτιμάτε το διάβασμα, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ελεύθερης ψηφιακής βιβλιοθήκης “e-Books 4 Greeks” και να διαλέξετε ανάμεσα σε πλειάδα έργων -και όχι μόνο λογοτεχνικών: https://www.ebooks4greeks.gr

8. Ακόμη μία ιστοσελίδα που διαθέτει ελεύθερα και δωρεάν ολόκληρα ψηφιοποιημένα βιβλία, είναι αυτή της Ανοικτής Βιβλιοθήκης, στην οποία, μάλιστα, θα βρείτε και πολλά εκπαιδευτικά βοηθήματα, καθώς και ακαδημαϊκά συγγράμματα, για τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές και τους μαθητές που μπορεί να θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτό το χρονικό διάστημα πλουτίζοντας σε γνώση: https://www.openbook.gr

Είναι συγκινητικό, μέσα σε όλα τα δυσάρεστα που παρατηρούμε ή ανακαλύπτουμε -για εμάς, τους γύρω μας, τον κόσμο στον οποίο ανήκουμε-, να διαπιστώνουμε ότι αυτή τη στιγμή που, ταυτόχρονα, όλος ο δυτικός κόσμος (η Ευρώπη κατά κύριο λόγο, αλλά και οι ΗΠΑ) βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση και μάλιστα, όλοι-ες μας περιορισμένοι-ες στα σπίτια μας, οι άνθρωποι που δημιουργούν κάθε είδους Τέχνη δείχνουν τέτοια γενναιοδωρία και αλληλεγγύη.

Δεν είναι γιατροί ή επιστήμονες, μπορεί να μην μας σώσουν με τις ανακαλύψεις και τις γνώσεις τους, αλλά στέκονται -με τον τρόπο που έχουν και μπορούν- παρηγορητικά δίπλα μας, αυτές τις μέρες που η απομόνωση στο σπίτι και η διαρκής ενημέρωση επηρεάζουν την ψυχική μας διάθεση (και υγεία). Ίσως και γιατί ξέρουν εξ ιδίων πόσο παρηγορητική και ιαματική είναι η Τέχνη για την ανθρώπινη ψυχή.

Το μοίρασμα, λοιπόν, συνεχίζεται!