Blog

“Μένουμε Σπίτι” Vol.4: Διαθέσιμες παραστάσεις από AbOvo, ΠΥΡ, Terre de Semis και Επτάρχεια

“Μένουμε Σπίτι” Vol.4: Διαθέσιμες παραστάσεις από AbOvo, ΠΥΡ, Terre de Semis και Επτάρχεια

Γράφει η Παναγιώτα Κοντοδήμα


Όσο οι μέρες περνούν και συνεχίζουμε να μένουμε σπίτι, όλο και περισσότεροι ηθοποιοί, σκηνοθέτες/σκηνοθέτιδες και θεατρικές ομάδες, ανεβάζουν σε ψηφιακές πλατφόρμες -διαθέτοντάς τες στο κοινό- τις παραστάσεις τους. Με τόσο πολλές και ωραίες δουλειές που έχουν μοιραστεί μαζί μας οι καλλιτέχνες-ιδες αυτοί-ές, υπάρχουν επιλογές για κάθε διάθεση, στιγμή και αισθητικό κριτήριο.

Τρεις θεατρικές ομάδες μάς δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε μία παλιότερη και δύο πολύ πρόσφατες παραστάσεις αντίστοιχα, που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.

1. Η αγαπημένη μας ομάδα AbOvo, το 2005 παρουσίασε την πρώτη της παράσταση με τίτλο “Εκεί, εκεί στην Κόλαση” σε έναν όχι αμιγώς θεατρικό χώρο στου Ψυρρή. Ωστόσο, η προσέλευση ήταν τέτοια που η παράσταση όχι μόνο συνεχίστηκε για τρία χρόνια, αλλά μετακόμισε και σε μεγαλύτερα θέατρα. Η μαγνητοσκόπηση είναι από τον Απρίλιο του 2007, όπου παρουσιαζόταν στο Θέατρο του Ήλιου.

Η σύλληψη της ιδέας και η σκηνοθεσία ήταν του Γιάννη Σαρακατσάνη, ενώ επί σκηνής βρίσκονταν ο ίδιος και οι Λευτέρης Ελευθερίου, Βάσω Καβαλιεράτου, Μαρία Μπαλούτσου, Φάνης Παυλόπουλος, Σωσώ Χατζημανώλη και Βάσω Χελά. Απολαύστε την!

 

2. Η ομάδα ΠΥΡ, που έδωσε και το έναυσμα γι’ αυτό το “κύμα” καλλιτεχνικού μοιράσματος, πρόσθεσε στις διαθέσιμες παραστάσεις και την πρώτη παράσταση της ομάδας, “Γλέντι στον καιρό της πανούκλας” του Αλεξάντρ Πούσκιν, που σκηνοθέτησε η Ιώ Βουλγαράκη και παρουσιάστηκε στο θέατρο Βυρσοδεψείο, τον Ιανουάριο του 2013.

Επί σκηνής οι ηθοποιοί Δημήτρης Αγαρτζίδης, Αμαλία Καβάλη, Δέσποινα Κούρτη, Αργύρης Ξάφης και Γιώργος Παπαγεωργίου.

 

3. Η ομάδα Terre de Semis τον Οκτώβριο του 2018, παρουσίασε για πρώτη φορά σε κλειστό χώρο και μάλιστα, στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, την παράσταση “Χοηφόροι” του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία της Ειρήνης Φαναριώτη.

Επρόκειτο για μία εκδοχή με τέσσερις ηθοποιούς στον ρόλου του Χορού και των υπόλοιπων μεμονωμένων ρόλων, τους Λάζαρο Βαρτάνη, Άρη Λάσκο, Δήμητρα Μητροπούλου και Ειρήνη Φαναριώτη. Μάλιστα, στο βίντεο της παράστασης εμφανίζεται η Αμαλία Μουτούση.

 

4. Ο Αργύρης Ξάφης και η ομάδα Επτάρχεια διαθέτουν ελεύθερα μόνο μέχρι τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, την παράσταση “Mistero Buffo” του Ντάριο Φο, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, που παρουσιάστηκε στο θέατρο Θησείον τον Νοέμβριο του 2012, διαγράφοντας μακρά πορεία στη συνέχεια.

Επί σκηνής οι ηθοποιοί: Άννα Καλαϊτζίδου, Άννα Μάσχα, Κώστας Μπερικόπουλος, Αργύρης Ξάφης, Θάνος Τοκάκης και Γιώργος Χρυσοστόμου.

 

Οι βιντεοσκοπήσεις των θεατρικών παραστάσεων είναι δεδομένο ότι είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την διά ζώσης παρακολούθηση μιας παράστασης, καθώς πολύ απλά κάθε παράσταση έχει φτιαχτεί για τους παρευρισκόμενους θεατές, και μια κάμερα -ακόμη και η καλύτερη- δεν μπορεί να καταγράψει, ούτε να αποδώσει πλήρως και πιστά αυτό που συμβαίνει/συνέβαινε επί σκηνής.

Επομένως, δεν υποστηρίζουμε ότι μπορεί να αντικαταστήσει τη θεατρική εμπειρία. Δεδομένων των συνθηκών, όμως, γίνεται μια γενναιόδωρη προσπάθεια από τους/τις καλλιτέχνες-ιδες να μοιραστούν τη δουλειά τους, κάτι σημαντικό για αυτούς/αυτές και πιθανόν, πολύ χρήσιμο για όλους/όλες εμάς αυτές τις μέρες.

Με την ευχή, όλο αυτό που ζούμε, να περάσει όσο το δυνατόν συντομότερα, να βγούμε όσο πιο αλώβητοι-ες γίνεται και η επόμενη εποχή -γιατί αυτό θα είναι- να μας βρει πιο αφυπνισμένους-ες, αλληλέγγυους-ες, έχοντας επαναπροσδιορίσει τις αξίες και το νόημα των πραγμάτων, της κοινωνίας και οικονομίας στην οποία ζούμε και έχουμε δημιουργήσει, χωρίς να γίνουμε ανεκτικοί-ές στην άρση ελευθεριών και στους πάσης φύσεως κρατικούς περιορισμούς. Αυτή είναι μια σοβαρή πρόκληση και πρέπει να ανταποκριθούμε σωστά όταν περάσει η υγειονομική -και κοινωνική και οικονομική- κρίση που βιώνουμε.

Ας προσέχουμε εμάς και τους γύρω μας, ακόμη και από απόσταση, γιατί η διάθεση και η ψυχική μας υγεία δοκιμάζονται σοβαρά όσο περνούν οι μέρες.

Καλό μας κουράγιο με αγάπη, αλληλεγγύη και ψυχραιμία!