Blog

“Μένουμε Σπίτι” Vol.5: Γκόγκολ, Τσέχωφ, Τριαρίδης και Παπαϊωάννου στις οθόνες μας

“Μένουμε Σπίτι” Vol.5: Γκόγκολ, Τσέχωφ, Τριαρίδης και Παπαϊωάννου στις οθόνες μας

 


Γράφει η Παναγιώτα Κοντοδήμα


Για να είμαστε ειλικρινείς, ο περιορισμός, η καραντίνα και ο εγκλεισμός δεν είναι και τα πιο ευχάριστα πράγματα, μιας και δεν πρόκειται για μία προσωπική ανάγκη απομόνωσης, αλλά μία επιβεβλημένη και κάπως αβέβαιη κατάσταση λόγω της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε. Αν μη τί άλλο, τις τελευταίες εβδομάδες γινόμαστε αποδέκτες πληθώρας πληροφοριών καθημερινά, άλλοτε ψευδών, άλλοτε εξοργιστικών ή που αφορούν ακραίες θεωρίες, και άλλοτε περισσότερο ανησυχητικών, δημιουργώντας μας απορίες και προβληματισμό για τη συνέχεια, καθώς και για το πότε θα επανέλθουν οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας στην εποχή προ κορωνοϊού.

Όλα αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα και οι σκέψεις, φυσικά, είναι απολύτως ανθρώπινα και αναμενόμενα. Εμείς, ωστόσο, προσπαθούμε να επικεντρωθούμε στα ωραία πράγματα που εντοπίζουμε και να διατηρήσουμε έτσι, όσο είναι δυνατόν, την ψυχραιμία, τη λογική και την αισιοδοξία μας. Σε αυτό συμβάλλει τα μέγιστα ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι από τον χώρο του θεάτρου, αλλά και ευρύτερα του πολιτισμού, συνεχίζουν να μοιράζονται γενναιόδωρα με όλους και όλες εμάς τις παραστάσεις τους μέσω του διαδικτύου.

Έτσι, λοιπόν, χάρη σ’ εκείνους και εκείνες, ακολουθεί η πέμπτη -αισίως- λίστα με μερικές προτάσεις για τις παραστάσεις που μπορείτε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά (οι προηγούμενες: Vol.1, Vol.2, Vol.3 και Vol.4).

1. Tον Οκτώβριο του 2018, ο Γιώργος Παπαγεωργίου σκηνοθέτησε στο Skrow Theater την πολύ ωραία διασκευή -που έκαναν μαζί με τον Πάνο Παπαδόπουλο- στο έργο του Νικολάι Γκόγκολ “Επιθεωρητής”. Επί σκηνής, οι ηθοποιοί Μαρία Διακοπαναγιώτου, Θανάσης Ζερίτης, Πάνος Παπαδόπουλος, Μαρία Πετεβή, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος και ο μουσικός Γιάννης Λατουσάκης.

Την τρέχουσα σεζόν, ο “Επιθεωρητής” παρουσιάστηκε -ως παραγωγή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου- στο Tempus Verum-Εν Αθήναις (απ’ όπου είναι και η βιντεοσκόπηση), στο πλαίσιο της συνεργασίας του πρώτου με άλλα θέατρα της Αθήνας.

 

2.  Ο Παντελής Δεντάκης, το 2012, σκηνοθέτησε ένα από τα γνωστότερα και πλέον κλασικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, τον “Βυσσινόκηπο” του Άντον Τσέχωφ στη σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, με τους Μάκη Παπαδημητρίου, Μιχάλη Οικονόμου, Κατερίνα Λυπηρίδου, Όμηρο Πουλάκη, Σύρμω Κεκέ, Δημήτρη Πασσά, Σοφία Γεωργοβασίλη, Μαρία Γεωργιάδου, Γιώργο Μελισσάρη, Δάφνη Δαυίδ, Μιχάλη Τιτόπουλο, Πέτρο Σπυρόπουλο και Σπύρο Πίτσο.

 

3. Η συνεργασία του συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη και του σκηνοθέτη και ηθοποιού Κώστα Φιλίππογλου έφερε δύο πολύ ιδιαίτερα και αγαπημένα θεατρικά αποτελέσματα.  Το 2012, παρουσιάστηκε στο θέατρο OLVIO η παράσταση “Historia de un amor ή Τα μυρμήγκια” που σκηνοθέτησαν από κοινού ο Κώστας Φιλίππογλου και η Πέμυ Ζούνη, οι οποίοι ήταν και οι δύο πρωταγωνιστές της παράστασης.

 

Την επόμενη χρονιά, το 2013, ο Κώστας Φιλίππογλου σκηνοθέτησε ακόμη ένα έργο του Θανάση Τριαρίδη, το “Μένγκελε”, που παρουσιάστηκε στο Faust, με την Μυρτώ Αλικάκη και τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο στους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους.

 

4. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου κατάφερε κάτι πολύ δύσκολο για την εγχώρια πολιτιστική πραγματικότητα, να γίνει όχι μόνο γνωστός, αλλά αποδεκτός, κερδίζοντας την εκτίμηση και το ενδιαφέρον (για τις δουλειές που παρουσιάζει) ενός ευρύτερου κοινού που ούτε ήταν συνηθισμένο, ούτε εξοικειωμένο με αυτό το είδος τέχνης.

Οι περισσότεροι/περισσότερες μάθαμε το όνομά του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, καθώς ήταν ο άνθρωπος πίσω από τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό και την οργάνωση της τελετής έναρξης και λήξης των αγώνων.

Δύο χρόνια αργότερα, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου παρουσίασε στη σκηνή του Παλλάς το “2”, μια πολύ ιδιαίτερη παράσταση, σε μουσική Κωνσταντίνου Βήτα, με 22 άνδρες ερμηνευτές (ηθοποιούς και χορευτές) επί σκηνής: Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Χρήστος Δεληδήμος, Νίκος Δραγώνας, Ευάγγελος Ζαρκάδας, Μανόλης Θεοδωράκης, Νίκος Καλογεράκης, Τάσος Καραχάλιος, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Γιώργος Κοτσιφάκης, Γιώργος Κοψιδάς, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Γιώργος Μάτσκαρης, Μάριος Μεττής, Σάββας Μπαλτζής, Γιάννης Νικολαΐδης, Φοίβος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπαδόπουλος, Tάσος Παπαϊωάννου, Άρης Σερβετάλης, Διογένης Σκαλτσάς, Δρόσος Σκώτης, Παύλος Σταθάκης, Συμεών Τσακίρης και Altin Huta.

 

Κάτι ή και περισσότερα από τα παραπάνω, ελπίζω να σας φανούν ενδιαφέροντα και χρήσιμα για να απολαύσετε μερικές λίγο πιο ευχάριστες ώρες εντός του σπιτιού, συνεχίζοντας να φροντίζετε εσάς και τους γύρω σας (έστω κι από απόσταση).