Blog

“Μένουμε Σπίτι” Vol.6: “Οικογένεια Τσέντσι”, “Μητρόπολη” & “Ένας καλός λόγος”

“Μένουμε Σπίτι” Vol.6: “Οικογένεια Τσέντσι”, “Μητρόπολη” & “Ένας καλός λόγος”

Γράφει η Παναγιώτα Κοντοδήμα


Όσο βρισκόμαστε σε καραντίνα, όλο και περισσότεροι-ες καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες συμμετέχουν στο διαδικτυακό μοίρασμα παλαιότερων ή και πιο πρόσφατων θεατρικών τους παραστάσεων. Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, σαφώς η ψηφιακή παρακολούθηση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την θεατρική εμπειρία, παρόλα αυτά είναι ένας τρόπος εκείνοι-ες να δείξουν την αλληλεγγύη τους στο κοινό σε μια δύσκολη συνθήκη για όλους-ες, καθώς και τη σημασία που έχει η τέχνη για τον άνθρωπο, αλλά και όσον αφορά εμάς, να έχουμε την ευκαιρία να δούμε ή να ξαναδούμε ωραίες παραστάσεις, γεμίζοντας τον χρόνο στο σπίτι.

Ακολουθεί ακόμη μία λίστα με θεατρικές παραστάσεις που μπορούμε να παρακολουθήσουμε διαδικτυακά:

1. Η Ιόλη  Ανδρεάδη, το 2015, διασκεύασε μαζί με τον Άρη Ασπρούλη το θεατρικό έργο του Αρτώ “Οι Τσέντσι” και σκηνοθέτησε αυτή τη νέα διασκευή με τον τίτλο “Οικογένεια Τσέντσι” στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με τρία πρόσωπα, τους ηθοποιούς Μιλτιάδη Φιορέντζη, Ελεάνα Καυκαλά και Μαρία Προϊστάκη.

 

2.  Η παράσταση “Μητρόπολη”, από την ομάδα Momentum, σε σκηνοθεσία Αργύρη Πανταζάρα, αρχικά παρουσιάστηκε στη Μικρή Επίδαυρο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου του 2016, ωστόσο, επαναλήφθηκε το καλοκαίρι του 2017 στο Σύγχρονο Θέατρο, απ’ όπου είναι και η βιντεοσκόπηση με τους/τις ηθοποιούς Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Μελισσάνθη Μάχουτ, Πέπη Κώνστα, Γιώργο Κατσή, Αγησίλαο Μικελάτο, Κωνσταντίνο Πλεμμένο και Αργύρη Πανταζάρα.

Στην παράσταση περιλαμβάνονται αποσπάσματα από πέντε αρχαίες ελληνικές τραγωδίες: “Αντιγόνη” (μετάφραση Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου), “Οιδίπους Τύραννος” (μετάφραση Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου), “Βάκχες” (μετάφραση Γιώργου Χειμωνά), “Μήδεια” (μετάφραση Γιώργου Χειμωνά) και “Ηρακλής Μαινόμενος” (μετάφραση Γιώργου Μπλάνα). Ο Αργύρης Παντάζαρας επέλεξε να επικεντρωθεί στα πρόσωπα των αγγελιαφόρων που εμφανίζονται σ’ αυτές τις τραγωδίες.

 

3. Το 2018, η Ελίνα Μαντίδη και ο Αργύρης Πανταζάρας δημιούργησαν (εμπνεόμενοι από κείμενα του Ντοστογιέφσκι και του Νιζίνσκι) και σκηνοθέτησαν από κοινού έναν μονόλογο, το “Ένας καλός λόγος”, που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής, με τον Αργύρη Πανταζάρα στον ρόλο του κυβερνητικού αξιωματούχου που απευθύνει διάγγελμα.

 

Βέβαια, αξίζει να σημειώσουμε ότι και πολλοί-ές τραγουδοποιοί και τραγουδιστές-τριες έχουν ξεκινήσει μια καθημερινή συνήθεια, τραγουδώντας σε live streaming από το σπίτι τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτουν. Αυτές οι κινήσεις είναι ιδιαίτερης σημασίας αν σκεφτούμε ότι οι επαγγελματίες της Τέχνης, του πολιτισμού και γενικότερα, του θεάματος είναι από τους/τις πρώτους-ες που επλήγησαν και που η επιστροφή τους σε μια επαγγελματική κανονικότητα ή ανάκαμψη είναι από τις πιο αβέβαιες αυτή την περίοδο.

Ας φροντίσουμε, ωστόσο, τη διάθεση και την ψυχική μας υγεία όσο καλύτερα μπορούμε, φυσικά μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο που έχει τεθεί, ώστε όταν όλο αυτό περάσει, να είμαστε όλοι/όλες μαζί και καλά για να τους απολαύσουμε και να τους στηρίξουμε εμπράκτως, από κοντά.