Blog

“Μένουμε Σπίτι” Vol.7: 4Frontal, Μάρθα Φριντζήλα, Γιάννης Χαριτίδης και Peter Brook

“Μένουμε Σπίτι” Vol.7: 4Frontal, Μάρθα Φριντζήλα, Γιάννης Χαριτίδης και Peter Brook

 


Γράφει η Παναγιώτα Κοντοδήμα


Η έβδομη λίστα με προτάσεις είναι εδώ, γιατί κι εμείς κι εσείς παραμένουμε στο σπίτι και προσπαθούμε να σταχυολογήσουμε όλα τα ωραία και ενδιαφέροντα που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη αξιοποίηση του χρόνου μας.

Το πρόγραμμα σήμερα έχει παραστάσεις αγαπημένων ομάδων και διεθνώς αναγνωρισμένων σκηνοθετών, ελληνική ταινία μικρού μήκους, αλλά και ένα site στο οποίο θα ανακαλύψετε μουσική από όλο τον κόσμο (χάρη στο γενναιόδωρο μοίρασμα της πληροφορίας από φίλη).

Voilà, mesdames et messieurs:

1. Οι αγαπημένοι μας 4Frontal τον Δεκέμβριο του 2017 παρουσίασαν στο θέατρο Θησείον τη δική τους διασκευή στο γνωστό και κλασικό έργο του Μολιέρου “Ο Μισ@νθρωπος, σε σκηνοθεσία Σταύρου Γιαννουλάδη. Σε αυτή την εκδοχή του έργου που πραγματεύεται και στηλιτεύει την υποκρισία, την κολακεία, την έλλειψη ηθικής και τον επιφανειακό τρόπο ζωής, αποφάσισαν να ενσωματώσουν το αντίστοιχο της σημερινής εποχής, δηλαδή τον τρόπο που διαχειριζόμαστε και προβάλλουμε τους εαυτούς μας, τη ζωή μας και τις σχέσεις μας στα social media.

Επί σκηνής οι ηθοποιοί (μέλη της ομάδας, αλλά και κάποιοι εκτός αυτής): Θανάσης Ζερίτης, Ελένη Κουτσιούμπα, Χάρης Κρεμμύδας, Γιώργος Κισσανδράκης, Αμαλία Νίνου, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Αριστέα Σταφυλαράκη, Πάνος Τοψίδης.

 

2. Η Μάρθα Φριντζήλα, το 2017, σκηνοθέτησε την παράσταση “Φιλοκτήτης -μια τραγωδία για τον άνθρωπο”, βασισμένη στην τραγωδία του Σοφοκλή, που παρουσιάστηκε στο Παλιό Ελαιουργείο Ελευσίνας.

Επρόκειτο για παραγωγή της ομάδας “Δρόμος με Δέντρα” που έχει έδρα το Baumstrasse (που σημαίνει ακριβώς αυτό στα ελληνικά: δρόμος με δέντρα) στον Βοτανικό.

Επί σκηνής: Γιώργος Φριντζήλας, Μιχάλης Πανάδης, Γιώργος Βουρδαμής- Μαυρογέννης. Χορός οι: Νεφέλη Ανανιάδη, Χριστίνα Ανδρέου, Ρουμπίνη Βέργη, Μαρία Διαλούπη, Μαριέττα Δελώτη, Κωνσταντίνος Ζαρμακούπης, Ντίνα Κατσαμπίρη, Ελίνα Κιουπάκη, Σόνια Κουλέπη, Εύη Κουταλιανού, Δημήτρης Κυπραίος, Francesca Minutoli, Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Βάσια Μπάλλα, Αναστασία Μπρουζιώτη, Τζο Νασιοπούλου, Χριστίνα Ντάκου, Ανδρέας Ξιάρης, Γωγώ Παναγούλη, Κλαίρη Παπαδοπούλου, Στέλλα Παπακωνσταντίνου, Χρύσα Παριανού, Χρυσάνθη Πίκουλα, Βίκυ Πολυχρόνη, Βίκυ Ραφτοπούλου, Δάφνη Τσιρίδου, Βασιλική Τζουάνη, Ρουμπίνη Φέφε, Γεωργία Φίλιου, Λίτσα Φριντζήλα, Λαζάρια Φράγκου, Πέτρος Χατζόπουλος και Δήμητρα Χριστογιαννοπούλου.

Μουσικοί: Χάρης Κωνσταντίνου, Μερκούριος Καραλής, Βασίλης Μαντζούκης.

 

3. Μέχρι στιγμής, μοιάζει κάπως με αφιέρωμα στο 2017, αλλά η αλήθεια είναι ότι συνέβη τυχαία, μιας που είναι παραγωγή αυτής της χρονιάς και η ταινία μικρού μήκους “Καουμπόης” του Γιάννη Χαριτίδη, σε σενάριο Θάνου Τοκάκη, με τον Μανώλη Μαυροματάκη στον ομώνυμο ρόλο.

Η ταινία ήταν υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ταινίας στο 40ό Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Μπορείτε να τη δείτε εδώ: https://vimeo.com/216035350

 

4.  Για όσους/όσες έχουν διάθεση να δουν μια παράσταση στα αγγλικά, τότε  ο “Άμλετ” του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία του διεθνώς αναγνωρισμένου Peter Brook, από το (όχι και τόσο) μακρινό 2001, είναι μια πολύ καλή επιλογή.

Ηθοποιοί: Scott Handy, Jeffrey Kissoon, Adrian Lester, Bruce Myers, Natasha Parry, Shantala Shivalingappa, Rohan Siva, Asil Rais, Yoshi Oida, Akram Khan, Nicolas Gaster και Antonin Stahly.

 

5. Εάν πάλι, προτιμάτε να χαλαρώσετε ακούγοντας μουσική και ανακαλύπτοντας μουσικές από όλο τον κόσμο και διαφόρων δεκαετιών, που ανακάλυψαν κάποιοι-ες άλλοι-ες πριν από εσάς, τότε δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Radiooooo (https://radiooooo.com) να διαλέξετε κατηγορία, είδος ή δεκαετία και να απολαύσετε τις μουσικές επιλογές.

*Ευχαριστώ πάρα πολύ την πολυαγαπημένη φίλη και συνάδελφο Ερατώ, η οποία μου έκανε το “δώρο” να μου στείλει το εν λόγω site, ώστε να μπορώ να το μοιραστώ με τη σειρά μου μαζί σας.

 

Διατηρούμε την ψυχραιμία, την αισιοδοξία και την ισορροπία μας, εκμεταλλευόμαστε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε ψηφιακά πλήθος διαφορετικών παραστάσεων, ταινιών, συναυλιών, καθώς και να διαβάσουμε με τον κλασικό ή τον ψηφιακό τρόπο βιβλία, να ανακαλύψουμε νέα ενδιαφέροντα πράγματα καλλιτεχνικά και όχι μόνο, αλλά επίσης παραμένουμε σε επαφή με τους ανθρώπους γύρω μας χάρη στις δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία (ακόμη και αν περιοριζόμαστε σε ένα “παραδοσιακό” τηλεφώνημα στους ανθρώπους που λόγω ηλικίας ή συνθηκών δεν είναι εξοικειωμένοι με τους υπολογιστές ή τα smartphone), για να περάσει κι αυτό και να μπορέσουμε να είμαστε μαζί και με την φυσική μας παρουσία.