Blog

“Μένουμε Σπίτι” Vol.9: “Κοκκινοσκουφίτσα-Το πρώτο αίμα”, “Άφτερλωβ”, “Οικογενειακή γιορτή/Festen” & “Αριάγνη”

“Μένουμε Σπίτι” Vol.9: “Κοκκινοσκουφίτσα-Το πρώτο αίμα”, “Άφτερλωβ”, “Οικογενειακή γιορτή/Festen” & “Αριάγνη”

Επιμέλεια: Παναγιώτα Κοντοδήμα


Παραστάσεις που έκαναν αίσθηση, που διέγραψαν μία επιτυχημένη (καλλιτεχνικά ή/και εμπορικά) πορεία, αλλά και ταινίες νέων κινηματογραφιστών με -κατά βάση- θεατρικούς ηθοποιούς είναι διαθέσιμες για ψηφιακή παρακολούθηση και αυτή την εβδομάδα.

Χωρίς περιττά λόγια, λοιπόν, ακολουθεί η λίστα με τις νέες προτάσεις για να περάσετε ευχάριστα μερικές ώρες στο σπίτι.

1. Τον Απρίλιο του 2014, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση φιλοξένησε στην κεντρική σκηνή το έργο της… εκκεντρικής Λένας Κιτσοπούλου “Κοκκινοσκουφίτσα- Το πρώτο αίμα”, σε δική της σκηνοθεσία, με την Έμιλυ Κολιανδρή, την Ιωάννα Μαυρέα, τη Νεφέλη Μαϊστράλη, τον Γιάννο Περλέγκα, τον Γιάννη Κότσιφα και την ίδια τη Λένα Κιτσοπούλου επί σκηνής.

Τα έργα της Κιτσοπούλου διακρίνονται για την ιδιαίτερη προσέγγισή της στα θέματα που πραγματεύεται, κάτι που μπορεί να γίνει ακόμη και πλήρης αποδόμηση αυτών, χωρίς εξωραϊσμούς, αλλά με ωμή και πολλές φορές, σοκαριστική ειλικρίνεια. Είτε αφορούν την οικογένεια, τις σχέσεις, την κοινωνία, αλλά ακόμη και ένα παραμύθι, όπως αυτό της “Κοκκινοσουφίτσας”, αλλά όπως δεν θα το λέγαμε ποτέ σε ένα παιδί.

Η παράσταση διατίθεται ελεύθερα στο πλαίσιο του προγράμματος “We stay close, not closed” της Στέγης.

 

2. Ο Στέργιος Πάσχος, το 2016, σκηνοθέτησε την ταινία “Άφτερλωβ”, με την Ηρώ Μπέζου και τον Χάρη Φραγκούλη. Το σενάριο φέρει την υπογραφή του σκηνοθέτη σε συνεργασία με τους δύο ηθοποιούς και πρωταγωνιστές και το θέμα της είναι το μετά του έρωτα (αν είναι, πράγματι, μετά) και οι αναπάντητες ερωτήσεις που ακολουθούν το τέλος του.

Ολόκληρη η ταινία θα είναι διαθέσιμη από τον σκηνοθέτη της μέχρι και τις 20 Απριλίου:  https://www.youtube.com/watch?v=MZIlszQgSp0

Τρία χρόνια νωρίτερα, ο Στέργιος Πάσχος και οι δύο ηθοποιοί είχαν συνεργαστεί στην ταινία μικρού μήκους “Ο Έλβις είναι νεκρός”, η οποία επίσης είναι διαθέσιμη από σήμερα από τον ίδιο τον σκηνοθέτη της.

 

3. Η Αλίκη Δανέζη-Knutsen, το 2006, σκηνοθέτησε την παράσταση “Οικογενειακή γιορτή / Festen“, τη θεατρική διασκευή του Ντέιβιντ Έλντριτζ που βασίζεται στην ομώνυμη ταινία του Τόμας Βίντερμπεργκ και παρουσιάστηκε στο θέατρο Θησείον. Η μετάφραση είναι της σκηνοθέτιδος σε συνεργασία με τον Μανώλη Δούνια.

Επί σκηνής οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Θέμις Μπαζάκα, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αγγελική Παπαθεμελή, Γιάννης Στάνκογλου, Εκάβη Ντούμα, Ερρίκος Λίτσης, Ρένος Μάντης, Καλλιόπη Τζερμάνη, Μανώλης Αφολιάνο, Κώστας Φλωκατούλας, Τηλέμαχος Κρεβάικας, Μίλτος Νίκας και Ευγενία Λαού.

Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη σε όλους για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

 

4. Το Θέατρο Τέχνης διαθέτει δωρεάν μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του την παράσταση “Αριάγνη”, το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Στρατή Τσίρκα “Ακυβέρνητες Πολιτείες”, σε διασκευή, σκηνοθεσία και μουσική Γιάννη Λεοντάρη. Η παράσταση παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2017 στο πλαίσιο της συνεργασίας του Εθνικού Θεάτρου με το Θέατρο Τέχνης.

Διανομή: Θανάσης Βλαβιανός, Παντελής Δεντάκης, Θανάσης Δήμου, Γιώργος Κριθάρας, Κατερίνα Λυπηρίδου, Γιώτα Μηλίτση, Ηλέκτρα Νικολούζου, Δημήτρης Πασσάς, Ερατώ Πίσση και Μάνος Στεφανάκης.

Παράλληλα, το Θέατρο Τέχνης συνεχίζει το πρόγραμμα “Το Θέατρο Τέχνης -και- στο σπίτι”, δίνοντάς μας την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ψηφιακά τις παραστάσεις της τρέχουσας σεζόν με πολύ χαμηλό αντίτιμο.

 

5. Για τους λάτρεις τις μουσικής, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έχει φροντίσει οι Τετάρτες και τα Σάββατα του Απριλίου να είναι γεμάτες συναυλίες και μουσικές παραστάσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος “Μένουμε Σπίτι-Βλέπουμε Μέγαρο”. Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα: http://www.megaron.gr/

Ταυτόχρονα, είναι ήδη ελεύθερα προσβάσιμη η ταινία-ντοκιμαντέρ “Νίκος Σκαλκώτας: Οι μουσικές αναπνοές μιας ιδιοφυΐας” σε σενάριο και σκηνοθεσία του Θωμά Κιάου για τη ζωή του μεγάλου Έλληνα συνθέτη κλασικής μουσικής.

 

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες προτάσεις εδώ:
Μένουμε σπίτι”: Ψηφιακές περιηγήσεις σε μουσεία, βιβλιοθήκες, θέατρα & κινηματογράφους
“Μένουμε Σπίτι” Vol.2: Παραστάσεις και ταινίες διαθέσιμες ψηφιακά
“Μένουμε Σπίτι” Vol.3: Τέσσερις παραστάσεις, η Πινακοθήκη, το Μουσείο & δύο δωρεάν e-βιβλιοθήκες
“Μένουμε Σπίτι” Vol.4: Διαθέσιμες παραστάσεις από AbOvo, ΠΥΡ, Terre de Semis και Επτάρχεια
“Μένουμε Σπίτι” Vol.5: Γκόγκολ, Τσέχωφ, Τριαρίδης και Παπαϊωάννου στις οθόνες μας
“Μένουμε Σπίτι” Vol.6: “Οικογένεια Τσέντσι”, “Μητρόπολη” & “Ένας καλός λόγος”
“Μένουμε Σπίτι” Vol.7: 4Frontal, Μάρθα Φριντζήλα, Γιάννης Χαριτίδης και Peter Brook
“Μένουμε Σπίτι” Vol.8: “Κατάδικός μου”, “‘Βάκχες”, “One man, two guvnors” & “Υπηρέτης δύο αφεντάδων”