Blog

“Μένουμε Σπίτι” Vol.2: Παραστάσεις και ταινίες διαθέσιμες ψηφιακά

“Μένουμε Σπίτι” Vol.2: Παραστάσεις και ταινίες διαθέσιμες ψηφιακά

Γράφει η Παναγιώτα Κοντοδήμα


Ο αυτοπεριορισμός μας συνεχίζεται, ως οφείλουμε να κάνουμε για το καλό όλων, ώστε να περιορίσουμε και τη διασπορά του κορωνοϊού. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν μπορούμε να απολαύσουμε ωραία θεάματα και συγκεκριμένα, θεατρικές παραστάσεις που είχαμε δει από κοντά και μας άρεσαν, ή που θα τις δούμε για πρώτη φορά μέσω του υπολογιστή μας αρκετά χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμά τους, καθώς και κάποιες ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.

Αυτά τα μικρά, ανάμεσα σε πολλά άλλα, μας βοηθούν να αποφορτιστούμε και να γίνει αυτή η περίοδος λίγο πιο διαχειρίσιμη. Γι’ αυτό τον λόγο, ακολουθεί και το δεύτερο μέρος της λίστας μας:

1. Το 2008, ο Νίκος Καραθάνος σκηνοθέτησε στο θέατρο Αμόρε την παράσταση “8 Γυναίκες” του Ρομπέρ Τομά, στην οποία βρισκόταν επί σκηνής μαζί με τους ηθοποιούς Θανάση Ιωάννου, Γιάννη Κότσιφα, Χρήστο Λούλη, Αργύρη Ξάφη, Χρήστο Στέργιογλου, Κοσμά Φοντούκη, Αιμίλιο Χειλάκη και Νίκο Χατζόπουλο. Το φημισμένο για την πρωτοπορία του και τους καλλιτέχνες που ανέδειξε θέατρο μπορεί να μην υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά μπορούμε ακόμη, έστω και ετεροχρονισμένα, να παρακολουθήσουμε μία από τις πολύ επιτυχημένες του παραστάσεις:

Ο Αργύρης Ξάφης, δείχνοντας έμπρακτα πως οι ηθοποιοί είναι ουσιαστικά παρόντες, ακόμα και αν δεν μπορούν να είναι με τη φυσική τους παρουσία στη σκηνή, μετά την παράσταση “Άφιξις”, κάνει διαθέσιμη προς όλους-ες και αυτή την παράσταση.

 

2. Ο Γιάννης Καλαβριανός το καλοκαίρι του 2010, σκηνοθέτησε την παράσταση “Παραλογές ή μικρές καθημερινές τραγωδίες”, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, με τις ηθοποιούς Κίκα Γεωργίου, Άννα Ελεφάντη, Χριστίνα Μαξούρη, Αναστασία Μποζοπούλου και Βασιλική Σαραντοπούλου. Η παράσταση είχε ήδη ξεκινήσει την πορεία της με την πρώτη της εκδοχή, ενώ συνεχίστηκε και για αρκετές θεατρικές σεζόν μετά το φεστιβάλ. Συνεχίζει, λοιπόν, τη διάθεση ολόκληρων των μαγνητοσκοπημένων παραστάσεών του προς το κοινό:

 

3.  Η άκρως δημιουργική ομάδα C for Circus, με τις πάντα πρωτότυπες παραστάσεις της, διέθεσε διαδικτυακά σε τέσσερα μέρη την παράσταση “Κάτι διαφορετικό”, με τους Μαρία-Ελισάβετ Κοτίνη, Νατάσα Ρουστάνη, Παναγιώτη Γαβρέλα, Παύλο Παυλίδη, Σπύρο Χατζηαγγελάκης κα Χρύσα Κοτταράκου.

Η εν λόγω παράσταση αποτέλεσε και την αφορμή να έρθουν στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη, όπου ήταν η βάση τους, για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό Scratch Night του Bob Theatre Festival του 2013, κατακτώντας τη 2η θέση. Μετά από αυτό, σταδιακά, τα μέλη της ομάδας άρχισαν να μετακομίζουν από τον βορρά στα λίγο πιο νότια χαρίζοντάς μας πολλές ακόμη παραστάσεις.

 

 

 

 

4. Ο Σωτήρης Τσαφούλιας, το 2016, γύρισε την ταινία “Έτερος Εγώ”, της οποίας υπέγραφε και το σενάριο, εκτός από τη σκηνοθεσία. Δυστυχώς, λόγω διαφόρων αντιδράσεων, η ταινία αποσύρθηκε από τις κινηματογραφικές αίθουσες τον Μάρτιο του 2017 και ο ίδιος ο σκηνοθέτης την διέθεσε ολόκληρη διαδικτυακά στο κοινό τον Ιανουάριο του 2018. Μάλιστα, το περασμένο καλοκαίρι, προβλήθηκε και ο πρώτος κύκλος της ομώνυμης τηλεοπτικής μεταφοράς της σε συνδρομητικό κανάλι, ενώ πριν ληφθούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό και αναγκαστούν να διακόψουν, θα ξεκινούσαν τα γυρίσματα του δεύτερου κύκλου.

 

5. Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης, το 2014, υπέγραφε το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ταινίας “Οι Αισθηματίες”, με πρωταγωνιστές κάποιους όχι και τόσο καθημερινούς, τουλάχιστον όσον αφορά τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, ήρωες και το πόσο… αισθηματίες είναι με έναν -ακόμη και “νουάρ”- δικό τους τρόπο.

 

6. Πίσω στο 1999 (το οποίο, για εμάς που το ζήσαμε, φαντάζει πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι 21 ολόκληρα χρόνια πριν), ο Κώστας Καπάκας έγραψε το σενάριο και σκηνοθέτησε την ταινία “Peppermint”, κερδίζοντας, μάλιστα, εννέα βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εκείνης της χρονιάς. Ανάμεσα σε αυτά ήταν τα καλύτερου σεναρίου, σκηνοθεσίας, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και το μεγάλο βραβείο καλύτερης ταινίας.
(Διευκρίνηση: Η διάρκεια της ταινίας είναι 105 λεπτά, ασχέτως της διάρκειας που αναφέρεται στο βίντεο. Οπότε, μην ταραχτείτε με τις τρεις ώρες που θα δείτε να αναγράφεται.)

 

Θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε μαζί σας ωραίες και ενδιαφέρουσες προτάσεις, που αφορούν πράγματα που μπορείτε να δείτε/βρείτε ψηφιακά και τα οποία, ει δυνατόν, στην πλειονότητά τους διατίθενται δωρεάν. Ελπίζω να τις βρίσκετε χρήσιμες για να γεμίσετε τον επιπλέον ελεύθερο χρόνο με κάτι (ή και πολλά) όμορφο. Οι καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες αποδεικνύουν ότι το μαζί έχει πολλούς τρόπους να επιτευχθεί και τους/τις ευχαριστούμε γι’ αυτό.

Μπορεί να #Μένουμε_σπίτι, αλλά καταφέρνουμε με αυτόν τον τρόπο να είμαστε μαζί, να μοιραζόμαστε ιδέες, προτάσεις, να δημιουργούμε κοινά θέματα συζήτησης και ας υπάρχει ανάμεσά μας η -απαραίτητη αυτή την περίοδο- απόσταση.