Blog

Στον “καιρό του κορωνοϊού” η προσωπική μας ευθύνη βαραίνει διπλά

Στον “καιρό του κορωνοϊού” η προσωπική μας ευθύνη βαραίνει διπλά

Γράφει η Παναγιώτα Κοντοδήμα


Είναι κάπως αστείο ότι πρέπει διαρκώς να επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα, αλλά δεν είναι καθόλου αστεία η ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν αυτή την πανδημία πολλοί άνθρωποι που δεν θέλουν να ακολουθήσουν μερικούς απλούς και βασικούς κανόνες.

Κάποιοι από αυτούς ίσως μας ξεβολεύουν, αλλά στην πραγματικότητα, δεν έγινε και τίποτα. Στο 2020 ζούμε, όλη τη μέρα είμαστε συνδεδεμένοι-ες στο διαδίκτυο κάνοντας chat, αναρτήσεις ή σχόλια σε αναρτήσεις άλλων στα social media, στέλνοντας email, μιλώντας στο viber ή στο skype, ακούγοντας webradio, podcast ή απλώς μουσική, βλέποντας webtv, βιντεάκια, σειρές ή ταινίες, παίζοντας (μπορεί όχι εμείς, αλλά σίγουρα πολλοί/πολλές) διαδικτυακά παιχνίδια, διαβάζοντας ειδήσεις, άρθρα, συνεντεύξεις και -ω, ναι- e-books.

Επομένως, η επικοινωνία με τους άλλους, η σύνδεση με τον κόσμο, η ψυχαγωγία, αλλά ακόμη και η δουλειά -σε πάρα πολλές κατηγορίες επαγγελμάτων-, συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Αν, λοιπόν, χρειαστεί να περιορίσουμε τις μετακινήσεις και τις κοινωνικές μας συναναστροφές και να μείνουμε μέσα στο σπίτι για λίγες μέρες, χωρίς να δούμε από κοντά 5-10 αγαπημένους ανθρώπους (προστατεύοντάς τους, ουσιαστικά), δεν θα έρθει και το τέλος του κόσμου. Δηλαδή, από αυτό σίγουρα δεν θα έρθει, από την αδιαφορία και την ανευθυνότητα, πάλι, όρκο δεν παίρνουμε.

Η οικονομία ήδη αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές επιπτώσεις λόγω της πανδημίας· συγκεκριμένοι τομείς και κλάδοι πλήττονται ανεπανόρθωτα, οι πολιτιστικοί χώροι είναι μάλιστα από τους πρώτους, γι’ αυτό άλλωστε και πρέπει να υπάρχει η αντίστοιχη κρατική μέριμνα. Παρόλα αυτά, το να μην αναλάβουμε την προσωπική μας ευθύνη με τη λήψη μέτρων, με αποτέλεσμα να γίνουμε φορείς του ιού, να νοσήσουμε ή να είμαστε υπεύθυνοι για το ότι θα νοσήσουν συνάνθρωποί μας, πόσω δε μάλλον εκείνοι-ες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, είναι πολύ χειρότερο. Γιατί είναι κάτι που, πράγματι, δεν διορθώνεται και, εκτός των ανθρώπινων ζωών που θέτουμε σε κίνδυνο, συμβάλλουμε στην κατάρρευση ενός ήδη ετοιμόρροπου συστήματος υγείας και του ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια αντοχών του.

Το ζήτημα, επομένως, δεν είναι να πανικοβληθούμε, αντιθέτως, να παραμείνουμε ψύχραιμοι-ες, αλλά αυτή τη φορά, να φερθούμε με σύνεση και υπευθυνότητα, ως ώριμα πολιτικά και κοινωνικά όντα. Και τότε, όλα θα πάνε καλά. 🙂

Υ.Γ. Ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας δικαστηρίων, παιδότοπων, γυμναστηρίων, θεάτρων, κινηματογράφων και χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων ιδιωτικών και δημόσιων, καθώς και των κέντρων διασκέδασης για 15 ημέρες, ενώ η λειτουργία μουσείων και αρχαιολογικών χώρων θα γίνει σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου Πολιτισμού.

 

* Επίσημες οδηγίες-πληροφορίες από τον ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) για τον κορωνοϊό: https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/

* Η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή για πληροφορίες σχετικά με τον κορωνοϊό είναι το 1135.

* Το πολύ εύστοχο βίντεο με την απολαυστική Ναπολιτάνα γιαγιά που δίνει απλές, αλλά σωτήριες συμβουλές για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, είναι δημιουργία της ιταλικής εταιρείας παραγωγής Casa Surace (εάν πατήσετε το σχετικό κουμπί στο βίντεο του youtube, θα εμφανιστούν οι αγγλικοί υπότιτλοι).