Blog

“Συμφορά από το πολύ μυαλό” & “Τέφρα και σκιά”: Το Λυκόφως “καταλαμβάνει” το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

“Συμφορά από το πολύ μυαλό” & “Τέφρα και σκιά”: Το Λυκόφως “καταλαμβάνει” το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Επιμέλεια: Παναγιώτα Κοντοδήμα


Τους τελευταίους μήνες, λόγω της πανδημίας και της μακράς παύσης λειτουργίας θεάτρων, χώρων θεαμάτων κλπ, ανατράπηκαν τα καλλιτεχνικά και επαγγελματικά σχέδια εκατοντάδων ανθρώπων που (απ)ασχολούνται σε αυτόν τον τομέα. Μέσα σε αυτά τα νέα, αχαρτογράφητα νερά, ωστόσο, βρίσκει έδαφος να ανθίσει η δημιουργικότητα, η ευρηματικότητα και μαζί τους, νέες και άκρως ενδιαφέρουσες συνεργασίες.

Σε αυτές τις τελευταίες, μάλιστα, εμπίπτει και η ανακοίνωση για την ανάληψη του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων, τα επόμενα δέκα χρόνια, από τον πολιτιστικό οργανισμό Λυκόφως του παραγωγού Γιώργου Λυκιαρδόπουλου.

Από τον Οκτώβριο, λοιπόν, ξεκινά το πρόγραμμα της νέας περιόδου για το θέατρο με τη σπουδαία καλλιτεχνική ιστορία.


Με “Συμφορά από το πολύ μυαλό” και “Τέφρα και σκιά” μπαίνει στη νέα του εποχή το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής.

Το Θέατρο της οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής, ένα από τα σημαντικότερα και επιδραστικότερα θέατρα της αθηναϊκής σκηνής, περνάει στη νέα του εποχή. Χτίζοντας γέφυρες με τη σπουδαία ιστορία του ιδρυτή του και με το βλέμμα ταυτόχρονα στραμμένο μπροστά, o πολιτιστικός οργανισμός “Λυκόφως” του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου αναλαμβάνει για τα επόμενα 10 χρόνια το ιστορικό θέατρο της Κυψέλης. Η έναρξη της νέας εποχής του θεάτρου σηματοδοτείται από το ανέβασμα των σπουδαίων έργων “Συμφορά από το πολύ μυαλό και “Τέφρα και Σκιά”.

Το έργο-σταθμός της ρώσικης δραματουργίας “Συμφορά από το πολύ μυαλό” του Αλεξάντρ Γκριμπογέντοφ, θα παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο του 2020 σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού, με έναν επιλεγμένο 15μελή θίασο -ως επί το πλείστον- νέων ηθοποιών. Το θεμελιώδες αυτό κείμενο ανέβηκε για πρώτη φορά από τον Λευτέρη Βογιατζή το 1986 και έκτοτε δεν παρουσιάστηκε ποτέ ξανά στην Ελλάδα. Η παράσταση σηματοδοτεί την επιστροφή του Στάθη Λιβαθινού στο ελεύθερο θέατρο, καθώς πρόκειται για την πρώτη του σκηνοθεσία μετά τη θητεία του ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Τη σεζόν πρόκειται να ανοίξει το έργο “Τέφρα και Σκιά” του Χάρολντ Πίντερ,σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα, με πρωταγωνιστές τον Δημήτρη Ήμελλο και τη Μαρία Σκουλά. Το έργο πρωτοανέβηκε από τον Λευτέρη Βογιατζή το 2000, με τη Ρένη Πιττακή και τον ίδιο επί σκηνής. Τα φιλμς, που αποτελούσαν μέρος της παράστασης του 2000, είχε υπογράψει ο Γιώργος Σκεύας. Πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2020.

Έχοντας κοντά μας καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκε ο Λευτέρης Βογιατζής, σκοπός της νέας εποχής του θεάτρου είναι να αντλήσει έμπνευση από το έργο και το πνεύμα του, αλλά και να δημιουργήσει ταυτόχρονα ένα ρεπερτόριο με νέες παραστάσεις και νέες καλλιτεχνικές προτάσεις. Παράλληλα, επιστρέφουν δυναμικά τα σεμινάρια και εργαστήρια της «Νέας Σκηνής», στα οποία ανιχνεύεται ο τρόπος με τον οποίο δούλευε ο ίδιος και στα οποία θα διδάξουν καλλιτέχνες που δούλεψαν μαζί του, όπως η Αμαλία Μουτούση, ο Νίκος Κουρής, ο Γιώργος Σκεύας και άλλοι.

Τέλος, προγραμματίζεται η αξιοποίηση του πολύτιμου και σπάνιου οπτικοακουστικού αρχείου του Λευτέρη Βογιατζή που έχει δωριστεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, καθώς και η συντήρηση -στην ανανεωμένη αποθήκη του θεάτρου- των πολύτιμων κοστουμιών, σκηνικών και εκδόσεων της “Εταιρείας των φίλων της Τέχνης του Θεάτρου”. Μια παρακαταθήκη με αξία ιστορική, εκπαιδευτική και καλλιτεχνική, η οποία θα πραγματοποιηθεί από την ‘Εταιρία των Φίλων της Τέχνης του Θεάτρου’ σε συνεργασία με τη “Λυκόφως”.

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων του θεάτρου αναμένεται να ανακοινωθεί το προσεχές φθινόπωρο.